Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->
db3bbbead2617fabad29003ff09bd240Весна таки прийшла. Комарі, кліщі, щурі, гадюки — вони вже тут. Найбільша загроза львів'ян — таки кліщі. Засоби масової інформації підхопили з різноманітних прес-релізів лікарську істерію щодо згаданого кліща. Як би не було, Львів оточений лісовими масивами та потопає в зелені численних парків. Хто ж на Львівщині відповідає за так звану дезінсекцію — знищення шкідливих комах.
 
Дешево. Ефективно?
 
Всезнайка, пошуковик ГУГЛ дав нам чітку відповідь — Обласне комунальне підприємство Львівської обласної ради “Профдезінфекція”. Розширений пошук в цьому ж таки пошуковику показав, що у непомітного для цілого міста-мільйонника комунального підприємства є аж 19 дочірніх підприємств. Оце так розмах, це немов автодор — районні філії є, а доріг до недавна не було. Ось, чесно, не розумію! Жодного разу не бачив в дії таких собі дезінсеторів, а в них навіть районні підприємства існують! Як ви собі уявляєте подібних винищувачів дрібноти? Десь такі собі дебелі дядьки в костюмах подібних до військово-радянської “хімзащіти”, у респіраторах та гумових чоботах. Обов'язковий атрибут — шланг чи розпилювач з отрутою. Бачите їх щодня? В роботі? І я ні! А по документах вони всі активні! Більше того — навіть прибуткові! Гроші дріб'язкові, одна районні підприємства не тільки себе окупляють, але і за минулий рік дали прибутку від 660 гривень до 24 тисяч!
 
Звідки гроші?
 
ratty1Відділу розслідувань “Форпосту” вдалось негласно випросити кілька договорів у підприємств, які мають контракти з так званими мисливцями за шкідниками. І ось починається найцікавіше. Ви чули про подвиг міфічного Геракла, який почистив максимально завантажені відходами Агієві стайні? Звісно, до школи ходили всі і ця старовинна байка відома. Однак у порівнянні, львівські комунальники дають ще й фору старовинному зазнайці. Згідно зазначених у документах об'ємах робіт, обcлуговуванні ними площі в рази переважають уже згадані конюшні. Ось перший їхній об'єкт і сусід по вулиці — клінічний госпіталь прикордонників. Загальна сума річного договору складає 7 тисяч 458 гривень. За ці кошти “Профдезінфекція” зобов'язана цілий рік винищувати шкідливих комах та гризунів (проводити так звану дератизацію). Все б нічого, однак площа обслуговування становить аж 2200 метрів для дезінсекції та 3700 метрів для дератизації. Скористаємось правом журналіста на власні розсуди та припустімо, що за таких умов роботи проводяться або виключно “на папері”, або ж це нечувана щедрість та погано оплачувана любов до праці. Навіть якщо усі ці кілометри квадратні обмалювати лишень крейдою від тараканів — не вистачить закладеного. А тепер уявіть ситуацію, що від цієї отрути чи старості падатимуть ті ж щурі! За ними треба виїхати, утилізувати, поновити отруту. Якась відверта бутафорія.
 
Тотальна дератизація!
 
ratty2Не один госпіталь прикордонників потрапив під таку щедру акцію. Район вулиці Личаківської кишить найрізноманітнішими державними медзакладами. Усіх їх активно та майже задурно обслуговує теж комунальне підприємство “Профдезінфекція”. Лишень короткі цифри без жартівливих епітитів. Отож, за умовами річного договору Львівський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр заплатив згаданим комунальникам 16 тисяч 66 гривень за дератизацію та дезінсикацію 4000 та 2500 метрів квадратних своїх площ.
 
ratty3Легендарний ОХМАТДИТ перевів натрахунки обласних комунальників 6749 гривень за річну профілактику аж 6000 метрів квадратних. Знаменита та багатокорпусова психіатрична лікарня, так-так, та що по вулиці Кульпарківській 95, перевела на рахунок 12 з половиною тисяч гривень. Усі будівлі богемного медзакладу мають просто захмарний метраж. Площа обслуговування тут становить аж 50 тисяч метрів квадратних. Однак це лишень почесне третє місце. На другій сходинці у нас комунальний заклад “Львівський обласний госпіталь ветеранів війни та репресованих імені Ю.Липи”. Тут комунальники “Профдезінфекції” за 76 тисяч 340 гривень обслуговують одразу 67 000 метрів квадратних.
Перше місце займає “господарка” почесного свата одіозних братів Дубневичів Михайла Гички. Львівська обласна клінічна лікарня уклала річний контракт на дератизацію та дезінсикацію одразу на 178 тисяч 882 гривні. Однак за ці гроші комунальникам протягом року потрібно обслуговувати аж 76 500 метрів квадратних.
 
Хіба ревуть щурі, як пастки повні?
 
ratty4Логічне контрольне самопитання! Чи не вдались ми до банального цькування підприємства не знаючи нюансів роботи? Однак прямолінійна чоловіча логіка підказує, що персонал цього підприємства банально не здатний навіть щомісячно об'їхати та обійти зазначені на папері площі. Заявлені потужності явно не відповідають навіть теоретичним обсягам робіт. На ці питання мав би дати відповідь банальний аудит. Та чи йому бути? Це вже питання до керівництва Львівської обласної ради. В свою чергу ми зазнчаємо, що розглянули лишень деякі об'єкти медецини. Це лишень малесенька частка, нагадуємо що такі ж послуги з дератизації та дезінсикації отримують заклади освіти (так, саме там, де навчаються наші діти) та самоврядування. Як мінімум — на папері.
ratty5
ratty6