64708205 2335083906545221 4816589420536791040 nЛьвів’яни знають Ігоря Зінкевича як засновника громадської організації «Варта-1». Також він є депутатом Львівської міської ради та волонтером. Нещодавно він заявив, що балотується у Верховну Раду України від рідного 116 одномандатного виборчого округу, який включає Залізничний район, частину Шевченківського, Брюховичі та Рудно. Ми поспілкувались з ним про його передвиборчу програму, ідеали та цінності з якими він йде у парламент та рішення, які він пропонує, щоб зробити життя львів’ян комфортнішим.

- Ігоре, вас знають як активного громадського діяча, засновника «Варти1», ви досить впізнаванні серед львів’ян і могли б поборотись за крісло мера на місцевих виборах. Чому ви йдете у Верховну Раду?

- Я довго думав над цим рішенням, радився з близькими і вирішив, що це хороша можливість реалізувати свої ідеї та напрацювання, які у мене з’явились як у депутата міської ради. Звісно, у народного депутата можливостей набагато більше – це, зокрема, право законодавчої ініціативи. Я вважаю, що нам є над чим працювати у сфері комунального господарства, впровадження інфраструктурних проектів, залучення інвестицій. Всі ці речі безпосередньо стосуються мого виборчого округу. На мою думку, міста це основа економіки країни, а тому від їхнього розвитку залежить благополуччя усієї країни. А місто повинно бути комфортним та безпечним – саме такі цілі я ставлю перед собою.

- Розкажіть про свою діяльність як депутата міської ради – що вдалось реалізувати, чим можете похвалитись?

- Варто розуміти, що депутатство в органах місцевого самоврядування – це робота на волонтерських засадах, яка не оплачується, але займає до 90% часу. Я закріпив за собою певні профілі, якими опікуюсь вже кілька років – відкриття нових спортивних майданчиків, збереження і благоустрій парків, покращення транспортної та комунальної інфраструктури. З останнього, що можу відзначити, нам вдалось добитись, щоб висота усіх зупинок громадського транспорту у Львові була уніфікованою. Справа в тому, що через різну висоту, закуплені у 2018 році німецькі трамваї, не могли курсувати, наприклад, у напрямку Личаківської. Таким чином, виникла ситуація – новий рухомий склад є, а реального покращення транспортної ситуації немає. Так само, скерував багато звернень щодо запуску великих автобусів МАЗ та «Електрон» на популярні маршрути №6а, №8 (напрямок Брюхович), №47а та інших. Багато уваги приділяю саме громадському транспорту через те, що в опитуваннях, мешканці називають його однією з найбільших проблем у місті.

- Дострокові вибори у парламент, за прогнозами експертів, можуть завести в Раду багато нових людей. Є побоювання, що велике представництво матимуть відверто проросійські сили. У випадку перемоги, як ви збираєтесь протистояти московському лобі в українському парламенті?

- На жаль, такі люди дійсно мають хороші шанси потрапити у Верховну Раду і наше завдання дати їм рішучу відсіч. На щастя, курс на вступ у Європейський союз та НАТО закріплений у Конституції України і, щоб це змінити потрібно 300 голосів у парламенті. Нашим завданням є не допустити утворення проросійської більшості. Коли йде мова про захист українських цінностей, української мови, європейського вектору розвитку, ми повинні забути про всі партійні чи ідеологічні розбіжності та продемонструвати єдність. «Варта1» з’явилась на тлі трагічних подій Революції Гідності в Україні. Це приклад хорошої та правильної самоорганізації небайдужих громадян, коли, здавалось би, ситуація вийшла з під контролю. Це хороший приклад, як громадянське суспільство може захистити себе та державу, і саме цей приклад, у разі потреби, ми застосуємо перед лицем російського реваншу.

- Що ви пропонуєте львів’янам у своїй передвиборчій програмі?

- Разом з командою ми ґрунтовно підійшли до визначення пріоритетів в роботі. Як я вже зазначав, наша ціль – комфортне і безпечне місто. Вирішення цих проблем дасть сильний поштовх для розвитку Львова не лише, як туристичного центру, але й, насамперед, центру ділової активності, інноваційних технологій, де людям буде зручно й безпечно (детальніше про завдання й цілі на наступних сторінках газети).

- Як близькі відреагували на ваш похід у народні депутати?

- Частина моєї родини завжди наполягала, що депутат міської рада це лише початок. Я радився з колегами по фракції, колективом «Варта 1». Рішення прийняв у вузькому сімейному колі, де мене підтримали і побажали успіху.