5452415314352Комунальне підприємство «Зелений Львів» доручило ремонтувати «Скнилівський парк»за 43,9 мільйона гривень компанії колишнього «убозівця», яка має сумнівний досвід виконання аналогічних договорів, але користується прихильністю райадміністрацій Львова. Про це повідомляє Центр громадського моніторингу та досліджень.

З УБОЗу в будівельний бізнес

Управління боротьби з організованою злочинністю МВС України у Львівській області ліквідували у лютому 2015 року. Більшість правоохоронців, пройшовши переатестацію, були переведенні у інші управління, решта ж залиши роботу в органах. Так, 37-річний львів’янин Олег Білас, який десять років пропрацював в УБОЗ у Львівській області в економічному відділі залишив звичну роботу та вирішив зайнятись підприємницькою діяльністю.

У червні 2016 року О. Білас відкрив свою першу компанію «Мегабудімпекс». Фірма зі статутним фондом у 1 тисячу гривень вже за кілька місяців почала отримувати мільйонні замовлення від структур Львівської міської ради. Так, у листопаді Шевченківська районна адміністрація в один день без конкурсів віддала ПП «Мегабудімпекс» замовлення вартістю в 1,5 млн грн на ремонт зупинки громадського транспорту по вулиці Величковського та підряд на внутрішній капітальний ремонт дворів та тротуарів по вулиці Масарика вартістю в 933 тис. грн. Згодом колишній «убозівець» відкрив ще дві компанії – ПП «Мегапробудімпекс» та ПП «Біолбуд». Усі три фірми займались ремонтом дорожніх шляхів та тротуарних доріжок. Замовники також одні й ті самі: Шевченківська, Личаківська, Сихівська та Залізнична райадміністрації ЛМР, відділи освіти цих РА, структури підконтрольні ЛМР та декілька замовлень від розпорядників бюджетних коштів у Львівській області.

Новостворені ПП «Мегапробудімпекс» та ПП «Біолбуд» також без досвіду виконання будь-яких ремонтів фактично відразу отримали свої перші замовлення від бюджетних установ. Так, ПП «Біолбуд», яке зареєстроване у липні 2016 року вже через місяць отримало замовлення від департаменту міського господарства Дрогобицької міської ради на проведення ремонту вуличних доріг вартістю в 822 тис. грн,  а ПП «Мегапробудімпекс», яке створене у квітні 2017 року, менш як через місяць отримало своє перше замовлення від Шевченківської районної адміністрації вартістю в 477 тис. грн.

28053934 2017386321882948 1829157927 n 2У Шевченківській райадміністрації, яка віддала компаніям Біласа найбільше замовлень, пояснили таку прихильність до «екс-убозівця»  якісним виконання робіт.

«Я прийшла працювати у Шевченківську адміністрації у травні минулого року. Тоді компанія Біласа як раз завершувала ремонтні роботи по ще одному об’єкту, який замовило попереднє керівництво. Роботи були виконані якісно і тому ми прийняли рішення працювати з ним надалі. А особисто Олега Біласа я не знаю» – пояснила голова Шивченківської РА Надія Банах.

До цього Надія Банах працювала головою Залізничної райадміністрації, яка також замовляла послуги у фірм О. Біласа, але за словами чиновниці особисто з підприємцем вона не знайома.

Перші 43 мільйони

Найбільший підряд на 43,9 млн грн отримала наймолодша компанія ПП «Мегапромбудімпекс», яка перемогла на торгах КП «Зелений Львів» з капітального ремонту Скнилівського парку. На аукціоні змагалось ще чотири компанії. ТОВ «Будгарант Групп» пропонувало відремонтувати парк за 42,8 млн грн, однак комунальники відхили найбільш економічно вигідну пропозицію через невиконання вимог замовника. Зокрема ТОВ «Будгарант Групп» не підтвердило наявність досвіду виконання аналогічних договорів, надавши три угоди.

В свою чергу, ПП «Мегапромбудімпекс», з яким комунальники і підписали договір, підтверджувало свій досвід виконання аналогічних угод підрядом для Шевченківської райадміністрації на ремонт дороги та тротуару по вулиці Шевченка. Вартість угоди становила 477 тис. грн, а самі роботи компанія п. Біласа здійснила менш, ніж за місяць.

Ми співставили роботи, які фірма виконувала для Шевченківської РА та перелік робіт, які необхідно провести у Скнилівському парку і виявили цілу низку завдань, які не були підтвердженні аналогічною угодою. Зокрема, у договорі, який надало ПП «Мегапромбудімпекс» для підтвердження свого досвіду, не вказано про досвід в частині ландшафтного дизайну території парку, монтажу спортивних та дитячих майданчиків, монтажу зовнішнього освітлення, прокладання електромереж.

Директор комунального підприємства «Зелений Львів» Богдан Москвяк не зміг пояснити нам чому за відсутності підтвердження аналогічних договорів пропозицію ПП «Мегапромбудімпекс» не відхилили.

«Тендер проводив «Світ права» – юридична організація. Тому я не знаю про усі нюанси, які були на цій закупівлі. Нічого не можу вам сказати. Знаю лише, що була якась скарга, через неправомірне відхилення найдешевшої пропозиції, але «Світ права» це питання владнало» – пояснив Москвяк.

Залучення до проведення даної закупівлі юридичного консультанта комунальним підприємством «Зелений Львів», теж мало сумнівний характер, оскільки оплату цих послуг, відповідно до вимог тендерної документації, покладено на учасника-переможця. Така вимога суперечить Закону, а також рішенню Постійно діючої адміністративної колегії АКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель ( від 27.10.2017 № 7587-р/пк-пз), щодо аналогічного випадку при проведенні торгів.

«Візьми, попробуй щось зробити»

Адреса усіх трьох будівельних компаній Олега Біласа одна і та ж – вулиця Зубрівська, це ж і місце прописки самого підприємця. Фізичний офіс усіх трьох фірм розташований на вулиці Зеленій, саме там Білас погодився з нами зустрітись, щоб пояснити прихильність Львівських розпорядників бюджетних коштів до себе.

«Я десять років пропрацював в УБОЗі, займався економікою, розслідував діяльність конвертаційних центрів. Знаю, що воно таке і як воно працює. Я зрозумів, що в правоохоронних органах робити немає що і  тут можна говорити багато. Я до цих пір там багато людей знаю, адміністрація не помінялась» – розповів О. Білас.

Олег Білас також розповів, що добре знайомий з міськими чиновниками, з якими саме не уточнив.

–          В мене є багато знайомих ще з того часу, які давно працюють в бюджеті.

–          І вони вас запрошують здійснити ті чи інші роботи?

–          Ну, приблизно десь так. Кажуть, якщо ти бачив, знаєш, можеш, то візьми,  попробуй щось зробити.

Рідні Романа Біласа після його звільнення з органів також зайнялись підприємницькою діяльністю. Так, сестра Олега – Наталія Білас у 18 червня 2016 року зареєструвала компанію «Плас», а дружина Олега Біласа –Юлія Мальцева у цей же день створила фірму «Плис». За інформацію видання «Наші гроші. Львів» ці фірми здійснили змову на торгах Шевченківської райадміністрації, за що потрапили у «чорний список» АМКУ.

Сам Олег Білас пояснив такий вчинок своїх родичів, цитуємо  «поганим законодавством», яке не дозволяє завершити процедуру відкритих торгів, якщо на неї подався один учасник.