1 perva
Фото автора
Вечір вівторка, 8 травня,  львів’яни поспішають з роботи, туристи із захватом і вигуками «о-ля-ля!» оцінюють архітектуру міста Лева, та, доходячи до Глинянської брами, кожен має змогу побачити демонтований та перекритий історично важливий місток у брамі Глинянської вежі. 
 
Жоден із перехожих навіть не здогадується, що, МОЖЛИВО, відбувається справжнісінький акт вандалізму, руйнування важливої пам’ятки Львова… Прибувши на місце події, журналістка «Ратуші» побачила схвильованих людей, які розповіли, що, на їхню думку, відбувається.
   «Сьогодні ми застали факт вандалізму, знищення архітектурної пам’ятки національного значення. Міст був у аварійному стані, але це не означає, що його можна без дозволів і попередніх документальних погоджень розбирати. Це вже кримінал… Хтось має за це відповісти. Заклад, працівники якого повідомили про ремонт моста та пояснили, як треба добиратись до їхнього ресторану (в інформаційному повідомленні, що його розмістили на перегородці входу, було зазначено «Перша Грильова Ресторація м’яса та справедливості «Бернардинський двір». — Авт.), багато що собі дозволяє: і те, що вони розташовані на території історичного ансамблю Бернардинів, і те, як вони діють із тією територією, — це цілковита безкарність. Виходить, якщо б ми зараз не зауважили нищення, всіх усе б влаштовувало, — розповіла керівниця архітектурно-реставраційної майстерні № 3 Інституту ДП «Інститут «Укрзахідпроектреставрація» Лідія ГОРНИЦЬКА. — До речі, коли повз проходила очільниця управління Лілія Онищенко, на моє запитання, що відбувається, вона відповіла, що не знає. За два кроки від управління відбуваються дії, а ніхто нічого не знає. Так вигідно…».
 
   Своєю чергою, науковий співробітник Інституту українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України Юрій ЛУКОМСЬКИЙ, вважає, що оскільки  це історичний об’єкт, все має бути належно задокументовано. «А тепер ми навіть не можемо уявити, як колись було запроектовано. Міст має бути сконструйований відповідно до контексту архітектури, як задумав власне перший архітектор цього реставраційного проекту», — зазначив пан Юрій.
   До розмови приєднався й архітектор, доцент кафедри архітектури та реставрації Національного університету «Львівська політехніка» Василь ПЕТРИК, який розповів, що одним із авторів проекту реставрації Глинянської брами з оборонними стінами монастиря і з мостом був його вчитель і наставник Кость Присяжний. «Для нас цей символ Львова завжди був важливим. Очевидно, були проведені роботи з демонтажу конструкції — історичного елементу брами, який робили ще наші вчителі. Жодної інформації, хто виконує роботи, за яким проектом, немає. Ми обурені таким ставленням до пам’яток, адже від нас, реставраторів, вимагають детального дотримання законодавчої процедури: має бути проект, який повинен пройти погодження, затвердження, державну експертизу, отримати дозвіл на виконання робіт, і тільки тоді їх можна виконувати. Це досить тривалий процес, — пояснив пан Василь. — А тут виявляється, що можна без дозволів почати роботи. Позаяк це знакова пам’ятка для Львова, ми хочемо знати, хто виконує роботу і що саме тут передбачено, адже ми не знаємо, що в результаті маємо отримати, можливо, мають зробити металевий чи срібний міст, а може, взагалі планують розібрати стіну?..».
 
   Василь Петрик також додав, що згідно з інформацією, що наявна у мережі Фейсбук, ремонтні роботи, ймовірно, проводить Холдинг емоцій «!Фест» за дозволом Галицької райдержадміністрації, дозволів, очевидно, немає, можливо це усна домовленість. «Думаю, що дозвільних документів немає, бо інакше мала б бути табличка із зазначенням замовника, виконавця та дозвіл на виконання робіт, оскільки всі ремонтні роботи з благоустрою, що їх виконують у Львові, мають виконуватись згідно з правилами», — наголошує архітектор.
 
   На місці інциденту був присутній і очільник фракції Української галицької партії у Львівській міськраді Тарас ЧОЛІЙ, який поділився з «Ратушею» своїми міркуваннями. «Сьогодні відбулось варварське втручання у пам’ятку, було демонтовано міст, хоча люди сьогодні ще ходили через нього. Зі всіх коментарів, які дотепер вдалось отримати від очільниці Управління охорони історичного середовища, — те, що вона нічого не знає. Вона працює поруч — і нічого не знає!! Це людина, яка є абсолютно безвідповідальна, вона не реагує на звернення громадськості та депутатів, а очевидно, виконує роль людини, яка лише ставить підписи. Вона б мала бути зараз тут і давати пояснення щодо наявності дозволів і погоджень. А вона лише пробігла тут, посміялась…, — повідомив Тарас Чолій. — Багато в місті відбувається подібних інцидентів, адже тут можна робити будь-що, тому що наразі у Львові є влада бізнесу, яка робить те, що заманеться, що дозволяють фантазії і апетити. От, наприклад, на Бернардинському подвір’ї є незаконні ресторани, поруч аварійна будівля, яка скоро впаде, але на неї не звертають уваги. Реальну владу має міський голова, який завжди каже, що все, що відбувається в місті, — його відповідальність, я вам більше скажу — це його безвідповідальність. Влада, яка нині є у місті — ВАРВАРИ, які місто ненавидять і лише нищать, узурпують та експлуатують у своїх цілях».
 
   Вже у середу зранку, 9 травня, роботи знову тривали повним ходом, і навіть всеукраїнський вихідний — не завада робітникам, які, очевидно, форсують події. На питання «Ратуші» до виконавців робіт, представниками якої фірми вони є, відповіді ми не отримали. І начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко також відмовилась давати коментар, бо ВИХІДНИЙ! Виникає запитання, навіщо тоді було починати так звані «ремонтні роботи» перед самісіньким святом? Міст справді був у аварійному стані, але напевно не аж в такому, аби форсувати події…
 
   Раніше, 7 травня, на сайті ЛМР повідомили, що міст ремонтуватимуть за кошти підприємців. Як прокоментував тоді голова Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля, впродовж тижня роботи будуть завершені. 
   Нагадаємо, управління охорони історичного середовища ЛМР замовило проект щодо впорядкування території — облаштування громадського простору перед «Глинянською вежею». За словами Лілії Онищенко, начальниці управління охорони історичного середовища, після виготовлення проекту, проходження експертизи та за наявності фінансування, роботи можуть розпочати ще цього року. Проектом, який розробляє ПП «Науково-виробнича фірма «Рутенія», передбачено облаштувати в рові плесо води, яка має рухатися, збільшити кількість лавочок та озеленити територію. 
 
   Тим часом, на своїй фейсбук-сторінці один із засновників Холдингу емоцій «!Фест» Андрій Худо зазначив: «Разом із менеджментом міста Львова вирішили зробити ремонт дерев’яного містка у брамі Глинянської вежі, який веде з Бернардинського дворика до площі Митної. Дуже цікаве відновлення, бо там власне дерев’яна бруківка, яка дає відчуття перенесення в часи середньовічного Львова». 
 
P.S. Так, зрозуміло, що виконавцем робіт справді є Холдинг емоцій «!Фест», однак свого часу, у 2013 році, цей холдинг незаконно встановив металеві інсталяції у формі ванн і тазиків, що кілька років поспіль слугували декоративними елементами фасаду будівлі за адресою: вул. Сербська, 3. Тоді тривала майже дворічна судова тяганина між міськими чиновниками та підприємством «Холдинг емоцій «!Фест», яка завершилась на користь чиновників. Суд зобов’язав холдинг демонтувати ці декоративні елементи, і врешті-решт «!Фест» виконав рішення суду. Цікаво, чи цього разу, у ситуації з ремонтом мосту в Глинянській брамі, «!Фест» має дозвільні документи… У відповіді на запит «Ратуші» PR-менеджер холдингу емоцій “!Фест” Оксана Ємець повідомила: «Холдинг емоцій “!Фест” дбає про розвиток міста, тому наша компанія вирішила допомогти з фінансуванням деяких реставраційних робіт моста в брамі Глинянської вежі. Усі питання щодо дозвільних документів та процесу реконструкції рекомендуємо скеровувати до відповідних державних органів влади». То цих дозволів немає? Чи «!Фест» їх старанно приховує? Добре, що холдинг не надумав допомогти з реставрацією Високого замку або Оперного театру!
 
Джерело: Ратуша