1 uaea1c482565cКоманди забули про спортивні принципи. Сумно, але це законно.

«Верес» починається. Членські внески, народний клуб, все для людей. Прийшла людина, яка повністю взяла на себе фінансування клубу.

«Верес» закінчився.

Що трапилося?

Богдан Копитко - власник львівського холодокомбінату «Лімо». Минулого літа він став співзасновником рівненського «Вереса». За рік йому вдалося перевезти клуб в Винники, стати його президентом і спорудити найкрутішу рокіровку останніх років.

У Копитко був клуб в УПЛ, він шукав партнера з академією і базою у Львові або Львівській області. Спочатку бізнесмен звернувся до стрийської «Скали», але з нею домовитися не вдалося. Власники «Львова» були більш поступливими.

У підсумку «Верес» з УПЛ повернувся до другої ліги і до рідного міста, а «Львів» з другої ліги - відразу в УПЛ.

Як це можливо?

Юридичні особи просто помінялися назвами. І найдивніше - в цьому немає ніяких порушень.

Але є нюанси.

1. Юридичні особи не можуть помінятися назвами одночасно. Припустимо, спочатку «Львів» змінює назву на «Верес», але «Верес» ще ж існує. Тому спочатку вибирають третю назву. Наприклад, «Львів» стає «Шахтаркою», а «Верес» - «Динамівкою». Після цього клуби ще раз змінюють назви.

Втім, в цьому випадку все було простіше. Спочатку «Львів» змінив назву на ТОВ «Народний футбольний клуб «Верес-Рівне», додавши дефіс між клубом і містом. А потім «Верес» став ТОВ «Футбольний клуб «Львів».

2. Провернути схему потрібно відразу після закінчення сезону, до засідання атестаційного комітету ФФУ. Але сезон в УПЛ закінчився на два тижні швидше, ніж у другій лізі. Саме тому АК розглядав цю справу не 29 травня, як планувалося, а 5 червня. Адже останній матч сезону «Львів» проводив 2 червня. І в підсумку атестат отримав.

3. Ймовірно, «Верес» готував заявку на УПЛ, а «Львів» - на другу лігу. Але вже з новими статутами і засновниками. А в останній момент обидва просто змінили назви.

4. Клуби не стали міняти юридичні особи або передавати іншій юридичній особі, а залишилися при тих, які були у попередніх. Ідентифікаційний номер юридичної особи в Єдиному державному реєстрі (ЄДРПОУ) «Вереса» - 34418437. Раніше цей код був у «Львова».

ЄДРПОУ «Львова» - 42174642. Раніше він був у «Вереса». Але і тут не все так просто.

Копитко вже давно готувався до зміни клубу. Для цього і було створено нову юридичну особу, яка тепер поміняла назву на «Львів».

У документах за 2015-17 роки ЄДРПОУ (вважай, юридична особа, під якою грав «Верес») «Вереса» інший, ніж у другій половині минулого сезону.

Як і раніше, він належить громадському союзу "Рівненський футбольний клуб Верес-Рівне" (ОС РФК Верес-Рівне). Її керівник - Олексій Хахльов, підписант - Євген Донцов. Юридично останні півроку існувало й існує два футбольних клуби «Верес». І останнім часом в УПЛ грав не «Верес» Хахльова, а «Верес» Копитко.

1 uaef13cc557ab

5. Керівником і підписантом і «Вереса», і «Львова» в Єдиному держреєстрі значиться один і той же чоловік Остап Борис. У минулому сезоні він працював директором «Львова».

Але в «Вересі» (юридично - в клубі, в якому він працював в минулому сезоні) він в.о. керівника до 10 червня 2018 року. Конфлікту інтересів немає - адже команди грають в різних лігах. До того ж, з понеділка Бориса вже не буде в «Вересі».

6. Якщо в «Вересі» вказаний один учасник юридичної особи - «Союз об'єднань громадян Громадський союз« Рівненський футбольний клуб «Верес-Рівне», то у «Львова» відразу три. При цьому кінцевий бенефіціарний власник - президент ФК «Львів» в минулому сезоні Роман Михайлів. Як відомо Tribuna.com, в новому сезоні він буде тільки віце-президентом «Львова», а президентом - Богдан Копитко.

А як же спортивний принцип?

1 uaef68c700251

Атестацію в ФФУ проходить не назва, а юридична особа. Як проходить цей процес, Tribuna.com пояснив керівник комітету Сергій Задіран:

«Зміна назв клубів - це юридичне питання. Атестація - це відповідність клубів за різними напрямками: адміністративне, інфраструктурному, фінансовому, правовому. Я не юрист, але можу прочитати вам юридичний критерій з точки зору атестації: «Здобувач ліцензії повинен надати копію статуту в його поточному юридично дійсному виданні. А також - виписку з державного реєстру або виписку з клубного реєстру члена національної асоціації, що містить такі мінімальні відомості: назва, адреса головного офісу, організіонно-правову форму, список осіб, уповноважених підписувати документи з їх необхідною підписом». Це стаття 44 вимог УЄФА. Усе. Ви ж розумієте, що ні там, ні там юридична особа не змінюється. Якщо навіть ви поміняєте прізвище, то ідентифікаційний код далі буде за вами йти. Так само у юридичних осіб».

Грубо кажучи, Атестаційний комітет стежить, щоб у клубу не було боргів і працював підігрів на заявленому стадіоні.

Зупинити рокіровку міг би якийсь із українських клубів, якби зважився подати до Спортивного арбітражного суду в Лозанні.

Припустимо, «Інгульцю» не сподобалося, що команда з 4-го місця першої ліги не змогла потрапити в УПЛ, або «Зірці» - що команда зайняла 10-е місце в УПЛ, але вилетіла.

А «Львів», який посів п'яте місце в групі А другої ліги, буде грати у вищій лізі. Довести в Лозанні, що спортивний принцип порушений, нескладно. Але звертатися туди поки ніхто не планує.

Подібний випадок стався в Чилі в 2011-му році. Банкрутував місцевий «Рейнджерс». Після чого створювалося юридична особа, яка на торгах купила права цього клубу. Це стосувалося не тільки кольорів, емблеми та гімну, а й місця в турнірній таблиці. Порушень законів Чилі не було, а справа не дійшла в CAS.

Вже нічого не змінити?

ФК «Львів» видали атестат на участь в УПЛ, але ФФУ вирішила перестрахуватися. За інформацією Tribuna.com, Атестаційний комітет ФФУ звернувся до департаменту ліцензування УЄФА, щоб отримати їхню позицію з цього питання і чи немає в такої рокіровки порушення спортивного принципу. Очікується, що відповідь УЄФА буде 11 червня.

Якщо УЄФА не побачить порушень, то в УПЛ буде грати «Львів», якщо ні - «Верес». Якщо «Верес» відмовиться, то в УПЛ за регламентом повинна залишитися «Зірка». Можливість цього підтвердив навіть Андрій Павелко. В такому випадку «Верес» може навіть втратити професійний статус.