650x366Скільки в 2018 году заробили компанії, які контролюють оточення мера Одеси Геннадія Труханова, Ігора Кононенка і Бориса Колеснікова. БізнесЦензор підготував рейтинг найбільших компаній, які займаються дорожніми роботами в Україні.

З 2018 року, в рамках децентралізації, дороги місцевого значення (117 тис. км) було передано в управління місцевим органам влади. Під управлінням "Укравтодору" залишилися дороги державного значення - близько 52 тис. км.

За даними CoST Ukraine, який підготував щорічний звіт про держзакупівлі дорожніх робіт в 2018 році, всього Служби автомобільних доріг України в минулому році оголосили майже 2,59 тис. Закупівельних процедур на суму в 112,06 млрд грн.

Основний вид робіт, які проводилися в 2018 році, - поточний середній ремонт (42% від усіх закупівель). Найменш популярним було будівництво нових доріг - всього 1,3% від всіх тендерних закупівель.

У цьому рейтингу розглянуто компанії, які займалися дорожніми роботами тільки на дорогах державного значення (загальна протяжність близько 52 тис. Км). У рейтингу вказані підрядники, які виконували такі види ремонтів: капітальний, поточний середній, реконструкція і будівництво нових доріг.

Для рейтингу взяті компанії, які отримали у 2018 році підряди на суму більш ніж 100 млн грн. Рейтинг складений по виручці компаній за 2018 рік.

ТОП-10 найбільших дорожніх будівельників в Україні

1. "Автомагістраль-Південь"

650x434Рекордсмен по виконанню дорожніх робіт по виручці - компанія "АВТОМАГІСТРАЛЯХ-Південь".

За даними CoST Ukraine, в цілому в 2018 році майже 20% від усіх договорів в Україні було укладено саме з "АВТОМАГІСТРАЛЯХ-Південь".

Кінцевими бенефіціарами компанії вказані одесити Валерій Коротков та Олег наливання. За даними Олігарха, контроль над компанією належить оточенню мера Одеси Геннадія Труханова.

У 2018 році на один з тендерів компанія "КИЇВШЛЯХБУД" ( "Кіївшляхбуд") подала документ на підтвердження відповідності одному з кваліфікаційних критеріїв від імені компанії "Автомагістраль-Південь". Кінцевими бенефіціарами "Кіївшляхбуд" в різні місяці 2018 року було Юрій Шумахер, Євген Коновалов, Олександр Рацкевич і Олександр Жуков.

Юрій Шумахер - депутат Одеської міськради, член партії Труханова "Довіряй справах" і молодший партнер Жукова по групі "Рост". Євгенія Коновалова - також один член партії "Довіряй справах". У 2015 році вона балотувалася в Одеську міськраду.

Виручка компанії в минулому році склала майже 5,8 млрд грн.

2. "Дорожнє будівництво "Альтком"

650x424"Альтком" належить голландській фірмі "Альтком Б.В.", компанії Altcom Global NV з Нідерландів і донецької ТОВ "Фінансово-промислова група" Альтком "українських бізнесменів Олександра Тисленко та Сергія Павлічева.

Кому належать найбільші будівельники доріг в Україні 03

На фото Олександр Тисленко та Борис Колесников

Компанію пов'язують з екс-нардепом Борисом Колесніковим. Основні тендерні перемоги групи "Альтком" припали на період, коли підготовку до Євро-2012 курирував віце-прем'єр Борис Колесніков.

Виручка "Альтком" в 2018 році склала майже 4,05 млрд грн.

3. "Онур Конструкціон Інтернешнл"

650x434 1Компанія в 2018 році "взяла" майже 8,5% від усіх тендерів, що проводяться в Україні. Майже всі свої роботи вона проводила у Львівській області.

"Онур Конструкціон Інтернешнл" - дочірнє підприємство турецького "Онур Тааххют" (Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi Anonim Sirketi).

 "Онур Конструкціон Інтернешнл", яку заснували Онур і Ісхан Четінджевіз з Туреччини, а також львів'янин Олег Фаріон, вже не має відношення до турецької "Онур Тааххют".

 "Онур Конструкціон Інтернешнл" потрапила під вплив колишнього нардепа і першого заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенко.

Кому належать найбільші будівельники доріг в Україні 04

Саме тому турецька компанія повернулася на український ринок з турецьким юрособою.

4. "Техно-Буд-Центр"

Кінцеві бенефіціари "Техно-Буд-Центр" - Юрій Ханін та Андрій Ярема.

Юрій Ханін відомий як екс-власник тернопільської компанії "Такт-Нафта", якою свого часу керував Григорій Процик. Останній довгий час вважався співвласником "Техно-Буд-Центр".

Ярема - один з впливових бізнесменів Тернопільській області. Дружить зі спікером Тернопільської облради, членом БПП Віктором Овчарук.

Виручка компанії в минулому році склала 1,92 млрд грн.

5. "Ростдорстрой"

650x433Компанія, як і "Автомагістраль-Південь" знаходиться в сфері впливу оточення мера Одеси Геннадія Труханова.

У 2018 році бізнесмени Євген Коновалов і Юрій Шумахер (контролюють "Автомагістраль-Південь") викупили 100% статутного капіталу ТОВ "Ростдорстрой". Попередні власники "Ростдорстроя", Олександр Жуков і Олександр Рацкевич, вийшли зі складу засновників.

Кому належать найбільші будівельники доріг в Україні 05

Юрій Шумахер зліва. Фото: Думська

Виручка "Ростдорстроя" в 2018 році склала майже 1,9 млрд грн.

6. "Хмельницьке шляхово-будівельне управління №56"

"Хмельницьке ШБУ № 56" на сьогодні належить Галині Ставчанської з Чернівців.

До червня 2013 року, за даними НГ, підприємство на 98% належало депутату Хмельницької облради Івану Гладуняку.

У 2016 році СБУ повідомляла про проведення обшуків на підприємствах (в тому числі на "Хмельницькому ДСУ №56"), підконтрольних одному з нардепів в рамках розслідування кримінального провадження щодо зловживань при замовленні робіт по ремонту автодоріг. Як з'ясували ЗМІ, власником компанії був Сергій Лабазюк, діючий народний депутат, самовисуванець.

Виручка компанії в минулому році склала 1,15 млрд грн.

7. "ПБС"

650x433 1Компанію "ПБС" контролює екс-нардеп Олександр Шевченко. У 2014 році він обрався до Верховної Ради від БПП. Згодом вийшов з фракції. У 2019 балотувався на пост президента України.

Кому належать найбільші будівельники доріг в Україні 06

Раніше він керував курортом "Буковель", співінвесторами якого є Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. Курорт був в заставі "Приватбанку", який націоналізований в 2016 році.

Шевченко, в свою чергу, користувався підтримкою іншого тепер уже колишнього нардепа від БПП - Анатолія Матвієнка.

Виручка "ПБС" в 2018 році склала майже 1,13 млрд грн.

8. ДП Вінницький облавтодор ВАТ "ДАК" Автомобільні дороги України "

Вінницький облавтодор - державна компанія. На сьогодні облавтодор очолює Ігор Шаповал, який раніше обіймав посаду головного інженера підприємства.

За даними БЦ, ДАК "Автомобільні дороги України" при попередньому президенткою контролював нардеп від партії Петра Порошенка (зараз "Європейська солідарність") Артур Герасимов.

Виручка компанії в минулому році склала 1,12 млрд грн.

9. "Будівельно-монтажний трест № 8"

"Будівельно-монтажний трест № 8" входить в білоруський державний холдинг "Белавтодор". Варто відзначити, що фінзвітність підприємства, зазначена в білоруських рублях, переведена в гривні.

"СМТ № 8" в 2018 році виграв три тендераа і уклав контракти на загальну суму в 874,9 млн грн.

Виручка "СМТ № 8" в 2018 році склала 1,09 млрд грн.

10. ПП "Автомагістраль"

Кінцевий бенефіціар ПП "Автомагістраль" - екс-глава Служби автомобільних доріг в Київській області в 2005-2007 роках Микола Скоростецький.

Починаючи з 2010 року юридичний супровід діяльності "Автомагістралі" здійснює "Європейська аудиторська група", яку очолювала депутат від партії Петра Порошенка Ніна Южаніна.

Компанія має ряд власних асфальтових заводів в Київській області.

Виручка ПП "Автомагістраль" в минулому році склала 1,01 млрд грн.

Скільки заробили найбільші дорожні будівельники в 2018