1 0 1 2 1024x68310 жовтня у львівській віллі Михайла Грушевського (вул. Івана Франка, 154) відбулася презентація проекту смарфонного додатку доповненої реальності для експонатів Львівського музею Михайла Грушевського – «DMH Lviv AR».

 
Про це повідомляє журналіст ІП «Діло».

Смартфони тепер у кожного, але не кожен ходить у музеї. Науковці Львівського музею Михайла Грушевського та айтішники з компанії «Скайрон» вирішили змінити ситуацію, створивши у смартфоні додаток експонатів музею та самої вілли Грушевського. До речі, хлопці зі «Скайрон» завдяки 3-D візуалізації врятували «рибок» зруйнованої мозаїки «Океан».

1 0 7 1 1024x683

Науковий співробітник музею Софія Легін розповіла, що роботи були дороговартісними і коштували 500 тис. грн.

«Це для нас дійсно інноваційна річ! Меморіальні музеї дуже важко адаптувати до сучасних умов. Бо ми є пам’яткою архітектури і у нас щось змінювати просто не можна. Скажемо, вносити якісь перебудови чи архітектурні нововведення. Але хочеться залучати молодь і не тільки молодь за допомогою інноваційних технологій. Це все дороговартісні роботи. Ми написали заявку на грант до Українського культурного фонду на створення додатку доповнення реальності. Фонд допоміг, надали кошти розміром у майже 500 тис. грн. Майже пів року тривали розробки додатків, сканування будівлі і предметів. Спочатку мова йшла про будинок і 19 експонатів музею, що належали родині Грушевського. Це речі, які не можна давати до рук, бо вони дуже цінні. Хлопці зробили не 20 експонатів, а 24  разом з будинком. Такий от подарунок для нашого музею. Команда «Скайрон», зокрема, попрацювала також з печатками доби УНР і пам’ятниками Грушевського: перший в Україні та наш львівський», – сказала Софія Легін.

1 0 9 1024x683 1 0 6 1 1024x683

Один з творців цього додатку, Юрій Преподобний, повідомив, що найскладніше було робити сканування деяких речей, які досить блискучі, скляні або з порцеляни.

«Все почалося зі сканування самої будівлі. Наша модель створена не просто, щоб подивитися для гарного вигляду, а несе повну інформацію про будівлю. У разі будь-яких робіт по частковій реконструкції даху чи, не дай Боже, щось станеться, цю модель можна використовувати для будь-яких робіт відновлення. Більше роботи пішло на сканування об’єктів. Така особливість, що половина з них досить блискучі, скляні або з порцеляни. Це величезна проблема для сканера та фотоапаратів. Потім була сама робота по оптимізації цих моделей для програм смартфонного додатку. У кінці кінців створили сам додаток», – повідомив Юрій Преподобний.

 Збережені всі форми та розміри об’єктів. Для того, що скористатися додатком, потрібно завантажити безкоштовний додаток на свій смартфон DMH Lviv AR, після за допомогою спеціально виготовлених поштівок (які можна отримати у музеї), можна зблизька познайомитися з родинними реліквіями Грушевських, речами, якими сім’я користувалася у побуті і які були невід’ємною частиною їхнього життя, а зараз зберігаються у фондовій колекції Львівського музею Михайла Грушевського.

Також додаток доповненої реальності DMH Lviv AR – це можливість за допомогою смартфону віртуально «прогулятися» меморіальним будинком всесвітньо відомого історика (три поверхи та дах), автора монументальної праці «Історія України-Руси», голови Української Центральної Михайла Грушевського. У цьому будинку родина Грушевських прожила майже 12 років свого життя.