1 59 87shot 1
Львів під час другої світової війни
Чи знаєте ви хто і коли приєднав Сихів, Кривчиці і Козельники  до Львова? А хто запланував розвиток міста у напрямку Лисиничі, Винники, Кам’янопіль і Підбірці? Гадаю, що для вас, як, зрештою, і для мене стане справжнім відкриттям, що це зробили німці ще у далекому 1943 році. Статтю під назвою “11 Дільниць Великого Львова. Новий поділ міста на дільниці” знаходимо у Львівських вістях” від 24 лютого 1943 року. Подаємо її повністю зі збереженням стилю і особливостей написання.

У зв’язку зі створенням Великого Львова, що сталось завдяки прилученню 22-ох сусідних сільських громад (а цьому одної міської — Винник), заіснувала потреба перевести зміни адміністраційної території міста Львова. В місці дотепер існуючих 4-ох Дільницевих Урядів, які з днем 31-го січня 1943 р. розв’язано, створено з днем 1-го лютого ц. р. 11 Дільницевих Урядів. Колишні чотири дільциці, які покривались із совєтськими районами, заступлено тепер 7-ма дільницями, 4 інші дільниці створено на терені прилучених громад.

1 17092837 1464059366952183 1296812998 o
Львівський хімічно-фармацевтичний завод. Корпус заводоуправління, 1940-і рр. (вул. Опришківська, 6/8, на місці лікувального закладу Кисельки)

Першу дільницю (Середмістя — Штадтмітте) творить середмістя, якого границі визначують вулиці Анни, Ветеранів, залізничний насип, дорога Кисельки, Кайзервальд, Антона, Ґловінського, Сакраменток, Широка, Академічна, Фридрихів, Поштова, Семінарійна і Панська (Красіцьких). Дільницевий Уряд приміщений при вул. Довгій (Ру- товського) ч. 10, тел. 222-93.

2 56832 5
Вулиця Академічна (тепер – проспект Шевченка), початок XXст.

Другу дільницю (Кайзервальд) замикають вулиці Ґловінського, Антона, Куркова з однієї сторони, вулиці Пекарська, Петра і Павла і Погулянка з другої сторони та границі Кривчиці—Лисиничі та Кривчиці—Сороки. До цієї дільниці влучена громада Кривчиці. Дільницевий Уряд приміщений при вул. Пекарській ч. 17. тел 281 – 83

3 386fot6
Вулиця Зиблікевича

Третю дільницю (Квелленберг) замикають вулиці Широка, Охоронок, Пекарська, Петра і Павла, Погулянка з однієї сторони та Романовича, Зиблікевича, Пруса, Дверницького, Ґродинського з другої і границі Сихів—Пасіки. Сихів— Зубра і залізничний шлях Львів— Станиславів. До цієї дільниці належать Сихів і Козельники. Дільницевий Уряд при вул. Вермахту (Баторія) ч. 33.

4 647foto 57
Вид на Кастелівку з Вулецької гори, 1960 роки

Четверту дільницю (Стрийський парк) замикають вулиці Поштова, Фридрихів, Зибликевича, Гродинського з однієї сторони та Коперника і Вулецька з другої. Вона сягає до залізничого шляху Львів— Станиславів. Дільницевий Уряд при вул. Софії ч. 18, тел. 139 05.

5 387610
Німецькі частини на марші по вул. Городоцькій

П’ята дільниця (Політехніка — Гохшулє) лежить між вулицями Семінарійною, Коперника, Вулецькою та Віденською (Городецькою), Княжою, Любінськоку дорогою та сягає до границь Скнилів—Басівка і Скнилів—Зимна Вода. До цієї дільниці зараховано Скнилів і Скнилівок. Дільницевий Уряд при вул. Томи 18. тел. 202-57.

6 bo live krilo vokzalu shhe rozbomblene a drugiy poverh shhe ne nadbudovano
Головний залізничний вокзал Львова. Фото початку 40-х років ХХ століття

Шосту дільницю (Головний Двірець — Гавптбангоф) окружують вулиці Ветеранів, Анни, Віденська, Княжа, Любінська дорога, Віденська. Вона обіймає терен на північний схід і на південний схід від залізничого шляху Головний Двірець—Підзамче. Дільницевий Уряд приміщений при пул. Західній (Янівській) ч. 11а, тел. 283-64.

7 3087646
Перші дні німецької окупації, на задньому плані – Замарстинівська тюрма. Фото 1941 року

Сьома дільниця (Замарстинів — Зоммерштайн) лежить між дорогою Кисельки, залізничим шляхом Головний Двірець—Підзамче і Підзамче—Личаків і сягає до давнішої границі міста. Туди належить Голосько Велике. Дільницевий Уряд приміщений при Театральній площі ч. 14, тел 206-53.

8 919734992
Винники, початок ХХ ст.

Восьму дільницю (Винники—Вайнберген) творять Лисиничі і Винники Каменопіль і Підбірці. Дільницевий Уряд приміщується у Винниках при Головній вулиці.

1 38 Zimna Woda
Станція Зимна вода біля Львова. 1890-ті рр

Дев’яту дільницю (Зимна Вода — Кальтвассер) творять громади: Білогорща, Зимна Вода, Зимнавідка, Рудно і Конопниця. Дільницевий Уряд приміщується у Зимній Воді, у віллі „Ясній”.

10 map31
Брюховичі, головна алея. Фото 1913 року

Десята дільниця (Міський ліс — Штадтвальд). Це Баторівка, Рясна Польська, Рясна Руська та Брюховичі. Дільницевий Уряд у Брюховичах.

11 sysidy5
Львів. Куб з чашею для факела 1942р., період нацистської окупації. (біля Оперного театру)

Одинадцята дільниця (Над Полтвою — Ам Пелтсв) — це колишні громади Збоїська, Малехів, Сороки та Ляшки Дільницевий Уряд у Малехові.

В кожному Дільницевому Уряді приміщена докладна карта Львова із поділом на дільниці так, що мешканці можуть самі зорієнтуватись, до якої дільниці приналежні.
Новий адміністраційний поділ на дільниці є не лише висловом кращого адміністрування, але він сприяє дальшому розвоєві Великого Львова.

Джерело: Фотографії старого Львова