1 9874531070688Зовсім недалеко від Львова, якихось 19 км, у центральній частині м. Пустомити, оточений парком, розташувався палацик. На жаль, інформації про нього є вкрай мало, не відомо навіть точної дати зведення будівлі. Тож окрім опису  самого палацу, ще трішки історії про місцевість.

Назва «Пустомити» скоріш за все походить від «пустого мита». З княжих часів тут, напевне, була митниця, яка з початком розвитку сусідніх Львова та Щирця втратила своє значення. У 1417 році поселення з тодішньою назвою Митко щирецький війт Іван Нишолек продав якомусь Станіславові Коритку, що підтверджено актом короля Владислава Ягайла.

Під назвою Пустомити село вперше згадується у 1441 році у Львівській судовій книзі. На початку XVI ст. ця місцевість була власністю Дідушицьких, від яких її в 1528 р. купив гетьман Ян Тарновський. Згодом Пустомити знову викупляє Ян Дідушицький. У 1787 році Пустомити належали панові Якубові Домінському, з 1820 року – Яну Любичу Хоєцькому.

У ХІХ ст., в час коли Пустомити належали Лонгину де Сайо Дунка (Longin de Sajo Dunca), завдяки джерелу мінеральної сірчистої води, яке було відомо ще з кінця XVIII століття, місто перетворюється на курорт, який припинив своє існування з початком Першої світової війни.

1 9869palace01

З початком ХХ ст.  у містечка знову змінюються власники, серед яких Владислав Гаванський, Іпотечний банк у Львові, Казимир і Власдилав Марси, Леваковский, тож в 1939 р. від маєтку лишився лише двір з парком.

Точної дати побудови палацу не має. Як подає Вікіпедія –  палац, збудований у 1930-х роках. Прямокутна видовжена будівля 1930-х років, одноповерхова з мансардою. Вибудована з цегли, потинькована. Дах бароковий, критий бляхою, з заломом. Головний фасад прикрашений ризалітом з фронтоном. Парковий фасад має гранчастий ризаліт, побудований на терасі. За палацом — залишки пейзажного парку. За архітектурою — палац у Пустомитах належить до типових зразків псевдокласицизму.

Хоча за іншими джерелами палац був зведений на межі  XVIII ст-ХІХ ст., а перебудований у 1920 роках. Відомо, що саме тоді при вході були поставлені леви. До речі, певний час вони були «золотими». Цікаво, хто таке придумав? Як на мене – без позолоти їм більше пасує))).

Від інтер’єрів у палаці не залишилося нічого. Зараз там розташовані кабінети різних державних та громадських установ. Та й сама будівля, на жаль, перебуває у далеко не найкращому стані.

1 796pa659lace05
2018 рік

Оточує палац ландшафтний парк ХІХ ст., до речі пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення в Україні (статус надано у жовтні 1984 р.). Донедавна парк перебував у досить запущеному стані, проте зраз у ньому ведуться реставраційні роботи, що передбачають реконструкцію елементів його благоустрою.

Площа парку складає 3,5 га . З них площа, яку буде замощено складає 3 923,9 кв. м. пішохідних доріжок. Також у парку встановлять 47 ліхтарів освітлення, 28 лавок та 26 урн для сміття і новий паркан.

Фотографії старого Львова