Apteka 02
Фото: Край
Недарма наше місто вважається містом музеїв. Серед численних львівських музеїв є й такі, аналогів яким немає у всій Україні. Один з таких – розташована у самісінькому центрі Львова Аптека-музей «Під чорним орлом»  – найдавніший з існуючих фармацевтичних закладів і єдиний в Україні музей подібного роду. Чим знаменита аптека музей розповідає Край

Apteka 01
Будинок, в якому розміщена аптека-музей
В унікальному аптечному музейному комплексі демонструються більш ніж трьох тисяч рідкісних експонатів. В залах музею зібрано аптечний посуд і таблеткові машини різних віків, старовинні ваги, траворізки, середньовічні гербарії.

Тут можна оглянути стародавні кам’яні ступки, у яких готували мазі або товкли висушені лікарські рослини.

Apteka 07 1
Фото: Край

Від військової аптеки до музею

Першу аптеку на цьому місці заснували військовий фармацевт Франц Вільгельм Наторп та його партнер Карл Шерф. У 1774 році вони купив стару кам’яницю і збудували на її місці нову, за проектом Петра Полейовського. Двоповерховий будинок з аптекою, яка на той час іменувалася військовою, було зведено у 1775 році.

У 1795 році новим власником аптеки стає магістр Антон Петц, а ще за дванадцять років її орендує Антон Саломон. Невдовзі Петц продає весь будинок – графині Констанції Стажинській, а ще за кілька років її дочка повністю відпродує аптеку вдові та синові Антона Саломона.

Apteka 03
Музей функціонує як діючий аптечний заклад. Фото: Край
Наступна згадка про аптеку датується 1857 роком, коли її придбав Антон Склепінський. Новий власник відремонтував та гарно оздобив приміщення аптеки. Саме за родини Склепінських аптека отримала назву «Під чориним орлом». У той час давати аптекам гарну назву було доброю традицією – тоді у Львові існували аптеки «Під Фемідою», «Під золотим оленем», «Під Святим Духом» та інші.

Склепінські також перебудували будинок, в якому розміщена аптека. При них він став чотириповерховим і з того часу практично не змінився.

Apteka 05
Фото: Край
Останнім власником аптеки став українець Михайло Терлецький, який володів нею у 1927-1944 роках.  Терлецький був не лише фармацевтом, але й знаним у Львові українським громадським діячем та меценатом та колекціонером українського мистецтва.

Михайло Терлецький залишив по собі добрих учнів. Завдяки його помічниці, провізору Софії Гургулі, яка була завідувачкою аптеки у 1944-1971 роках,  та її чоловікові Олександру Павенцькому, вдалося не лише зберегти унікальні інтер’єри приміщення у радянські часи, а й пізніше започаткувати єдину в Україні аптеку-музей.

Музей історії фармації на базі старовинної аптеки було вирішено створити у 1966 році. Хоча Ідея подібного музею виникла ще століттям раніше. У 1868 році було створено Галицьке товариство аптекарів, яке навіть зібрало невелику колекцію експонатів. Однак тоді цю ідею втілити в життя не вдалося.

Для розміщення музею було відреставровано дворовий флігель, дерев’яну галерею та пивниці під головним будинком. На стіні галереї розмішено шість барельєфів із погруддями видатних медиків роботи Ярослава Скакуна та встановлено фонтан у подвір’ї будинку авторства Романа Петрука. Після реставрації аптека-музей стала налічувати 16 експозиційних залів загальною площею 700 м².

Що пропонує музейна експозиція?

У музейних кімнатах можна побачити унікальне аптекарське обладнання різних епох: амфори XIV століття для перевезення і зберігання рідин, колекцію дерев’яних і металевих аптекарських пресів, траворізки, тиглі, мензурки, колби, бутлі, оригінальні куби для дистиляції води, млинки для подрібнення та розтирання твердих препаратів, зразки цілющих рослин.

Також тут зібрано найцінніші документи з історії фармації від сивої давнини до наших днів. Поміж експонатів музею особливе місце займають оригінальні видання Геленових праць XVI століття. Аптека володіє також автентичними стародруками фармацевтичних словників і рецептів XVIII століття. Поряд зі звичайними найсучаснішими ліками у львівській аптеці-музеї можна придбати фірмові ліки — «залізне вино» — тонізуючий напій, який продається лише тут.

Apteka 10

Торговий зал. Огляд музейної експозиції розпочинається з Торгового Залу. Стеля Торгового Залу прикрашена поліхромними розписами, виконаними на початку 19 століття віденським майстром Штаалем. Це овальні медальйони, що символізують чотири праелементи Всесвіту та за вченням Емпедокла становлять основу всього сущого. Це «Aqua» («Вода»), «Ignis» («Вогонь»), «Terra» («Земля»), «Aer» («Повітря»). Найцікавішими експонатами Торгового Залу є унікальні фармацевтичні ваги. Особливо цікавими є одні з них, що кріпляться на бронзових фігурах, висотою біля одного метрa, Асклепія — давньогрецького бога медицини та його доньки Гігеї, богині здоров’я. У Торговому Залі можна придбати лікарські препарати та знамените «Залізне вино».

Матеріальна кімната. У другому залі колись була матеріальна кімната, де зберігались запаси медикаментів. Тепер тут виставлено колекції посуду для зберігання медикаментів, частину аптечного обладнання різних епох, старі патентовані ліки тощо.

Apteka 11

Лабораторія. Інтер’єр третього залу відтворює вигляд старовинної аптечної лабораторії. Розміщені тут експонати знайомлять з різними етапами переробки рослинної сировини і виготовлення з неї ліків. У маленькій і тісній кімнатці знаходилась аптечна кухня (кокторій), де методом теплової обробки виготовлялись ліки.

Кімната історії фармації. У одній з наступних кімнат на художньо оформлених стендах популярно викладається історія фармації від найдавніших часів до наших днів, розповідається про основні етапи розвитку її в Єгипті, Стародавній Греції та Римі, державах Близького Сходу та Західної Європи.

Apteka 08

Флігель. Далі йде дерев’яна галерея у чотириповерховий флігель, збудований на зламі 15 — 16 століть. Перша реставрація будинку виконана у 1757 році. У флігелі розмістились алхімічна лабораторія, бібліотека, яка налічує понад 3 тисячі книг. Цікавість викликає алхімічна лабораторія, яку відтворено за старовинними картинами і гравюрами.

Аптечні підвали. Вниз по сходах, розміщені старі аптечні підвали, де відновлено інтер’єри початку 18 століття. Тут експонуються великі дерев’яні бочки та бутлі для зберігання лікувальних медичних вин.

Apteka 27

Внутрішній дворик. З аптечних підвалів дубовими сходами знаходиться внутрішній дворик — єдиний об’єкт у Львові, де вдалося реставраційними засобами відтворити вигляд жилого будинку заможного міщанина 16 — 17 століть.

Адреса:м.Львів, вул. Друкарська, 2

Час роботи музею: 10.00 – 18.00