homa
Роберт Хома
У міністерстві закордонних справ Польщі сумніваються у можливості подальшої співпраці з Україною, якщо Київ не скасує заборону в'їзду на свою територію для мера Перемишля Роберта Хоми.

Як повідомляє Дзеркало тижня з посиланням на Rzeczpospolita, про це сказав заступник міністра закордонних справ Польщі Ян Джєджічак.

На засіданні комісії Сейму з питань зв'язків з діаспорами, його запитали, що МЗС збирається робити із п'ятирічною забороною Хомі перетинати український кордон. Джеджічак відповів, що посол Польщі в Києві Ян Пєкло безпосередньо з'ясовує усі обставини і навіть зустрівся з керівництвом СБУ, яка в грудні і запровадила заборону для мера Перемишля.

При цьому, заступник голови МЗС додав, що у його відомстві теж дуже здивовані рішенням української сторони. "Цей інцидент взагалі не повинен був статися", - сказав він, додавши, що заборона "шкодить польсько-українським відносинам".

Польський дипломат додав, що сподівається на скасування рішення без зволікань. "Дійсно, без з'ясування цієї ситуації, без скасування рішення не уявляємо собі подальшої співпраці", - сказав заступник голови МЗС Польщі. Джеджічак також додав, що якщо до п'ятниці заборона в'їзду Хомі на українську територію не скасується, то представники польського МЗС не з'являться на 10-му форумі "Польща-Україна" в Жешові, на якому будуть обговорюватися перспективи розвитку двосторонніх відносин. За його словами, це буде перший крок реакції Варшави.

Тим часом, в СБУ пояснили заборону в'їзду в Україну меру Перемишля. За словами керівника апарату голови СБУ Олександра Ткачука, рішення було ухвалено тоді, коли Роберт Хома брав участь в антиукраїнських заходах у Перемишлі. В українській службі вирішили, що чиновник розпалює міжетнічну ворожнечу умисне.

10 грудня в Перемишлі відбувся щорічний марш перемишльських і львівських "орлят" за участю польських правих організацій. Під час маршу прозвучали гасла "Смерть українцям"" і "Перемишль, Львів - завжди польські". МЗС України звернувся до польської влади із вимогою розслідувати провокації. Незабаром прокуратура Перемишля висунула звинувачення у розпалюванні ненависті на національному ґрунті 30-річному громадянинові Польщі.