14980f00a0f30402785a9353135442b4Рівненський перевізник «СВ Лайф» звернувся у суд із позовом визнати незаконною бездіяльність чиновників Львівської міської ради. Оскільки вже більше року без вагомих причин управління транспорту Львівської міської ради не оголошує конкурс на міські маршрути, а перевізники їздять на умовах тимчасових угод. Про це йдеться у заяві компанії-перевізника, текст якої є у розпорядженні Львівського порталу.

Позовну заяву у Львівський адмінсуд подало підприємство, яке займається пасажирськими перевезеннями в Рівному та хоче подати свої пропозиції на конкурс у Львові. Однак управління транспорту ЛМР всіляко затягує та найімовірніше не має наміру проводити конкурс, як цього вимагає закон, — йдеться у заяві.

«Станом на сьогодні із жодним з перевізників, які здійснюють перевезення на міських маршрутах Львова, не укладено договорів перевезення за результатами конкурсу, як того вимагає чинне законодавство», — інформує «СВ Лайф».

Ще в січні 2017 року управління транспорту оголосило конкурс перевізників на міські маршрути, у якому взяло участь чотири львівські перевізники та рівненське підприємство «СВ Лайф». Тоді ж перевізник не погодився з рішенням організатора конкурсу щодо розподілу маршрутів на великі лоти і звернувся до управління транспорту з проханням внести зміни до умов конкурсу і зробити лоти з меншою кількістю маршрутів, щоб свої пропозиції мали змогу подавати більше претендентів. Крім того, низкою профільних ГО конкурс був визнаний неправомірним, бо в його умовах було допущено грубі порушення закону «Про автомобільний транспорт», тому конкурс та його результати були скасовані в судах ще у вересні 2017 року.

Зараз для оголошення нового конкурсу немає перешкод та судових заборон. Тому  бездіяльність Управління транспорту щодо неоголошення конкурсу із визначення перевізників незаконна і порушує право ТОВ «СВ Лайф», — зазначає перевізник.

«Фактично в Львові вже більше року два перевізники — ТОВ «Фіакр-Львів» і ЛК АТП №1 їздять на підставі тимчасових договорів, хоч їх дозволено укладати тільки один раз на строк до трьох місяців, ТОВ «Успіх БМ» вже більше чотирьох місяців їздить на підставі тимчасового договору, а ПАТ «Львівське АТП-14630» та ТОВ «Міра і К» здійснюють перевезення пасажирів на маршрутах міста на підставі скасованих з 12.09.17 року договорів», — наголошує у заяві перевізник.

Загалом із дозволених законом «Про автомобільний транспорт» п’яти років підприємства перевозять пасажирів без проведення конкурсу понад шість років (з грудня 2011 по березень 2018 року).

Незважаючи на обіцянки посадовців ЛМР якнайшвидше оголосити й провести новий конкурс, до цього часу не вчинено будь-яких дій, які б підтверджували їхні наміри, йдеться в позовній заяві.

Відтак є підстави вважати, що конкурс не буде проведено до літа. Адже у лютому 2018 року виконавчий комітет ЛМР знову затвердив рішення «Про укладення тимчасових договорів» із перевізниками з 15 квітня цього року. Варто зазначити, що організатор конкурсу (управління транспорту) має право тільки один раз на строк до трьох місяців укласти тимчасові договори з перевізниками, після чого оголосити конкурс. У випадку укладення в квітні тимчасових договорів, це буде вже втретє за 2017-2018 роки, що є грубим порушенням законодавства, а такі дії посадовців свідчать про зловживання владою та можуть мати ознаки злочинів (ст. 364 КК України — зловживання владою або службовим становищем). Стосовно цього редакція має намір звернутися до відповідних органів для отримання пояснень щодо законності дій та бездіяльності посадових осіб ЛМР, зокрема заступника міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергія Бабака та начальника управління транспорту міськради Олега Партики.

Ситуація дуже схожа до тієї, яка була при оголошенні конкурсу в 2017 році. Тоді Львівська міська рада у зв’язку із закупівлею нових автобусів максимально відтягувала оголошення конкурсу та допустила грубі порушення при його проведенні.