У Господарському суді Львівської області розглядається справа за скаргою Перемишлянської районної ради Львівської області. Йдеться про конфлікт навколо оздоровчого табору для дітей та підлітків «Дружба», який районна влада ось уже десятий рік поспіль безуспішно вимагає визнати спільною власністю територіальних громад сіл і міст Перемишлянського району.

Рішення у цій справі уже приймали Перемишлянський районний та Львівський апеляційний адміністративний суди, і всі вони не на користь територіальної громади.

20 травня 2008 року Перемишлянська райрада своїм рішенням визнала комплекс будівель оздоровчого табору спільною власністю територіальних громад району. Підставою для такого рішення стало звернення голів сільських рад, на території яких розташовувались сільськогосподарські підприємства, які раніше брали участь у спорудженні табору.

Проте уже за місяць сільська рада Свіржа приймає інше рішення, яким передає «Дружбу» у спільну власність Львівській обласній організації профспілки працівників агропромислового розвитку та колективу оздоровчого табору.

З того часу і відбувається судова тяганина між районною радою і профспілкою. У 2011 році районний суд, скориставшись зміною складу ради, зробив спробу знайти компроміс у позиціях сторін. Проте і новообраний склад районної ради підтвердив право територіальних громад Перемишлянського району на частку нерухомого майна табору «Дружба», а саме 19 будиночків, які були збудовані за кошти колишніх колективних сільськогосподарських підприємств.

Врешті-решт, 10червня 2014 року Перемишлянський районний суд за позовом районного прокурора прийняв постанову, якою визнав нечинним рішення районної ради від 20 травня 2008 року.

Представники громади, – депутатський корпусрайонної ради наголошує, що в процесі розгляду справи, суд не звернув жодної уваги на доводи районної ради про те, що державна реєстрація права власності на об’єкти оздоровчого табору для дітей та підлітків «Дружба» була проведена з порушеннями чинного законодавства. Важливо, що представники БТІ, які залучалися судами для наданняпояснень, підтвердили у судових засіданнях порушення законодавства приреєстрації права власності на майно табору.

У своїй заяві, представники районної влади звертають увагу і на те, що в процесі цієї історії змінився склад засновників табору. Зокрема, з числа засновників вийшов Перемишлянський райком профспілки працівників агропромислового комплексу (рішення приймалося її керівником одноособово), а також і сам оздоровчий табір «Дружба». На думку заявників, це зайвий раз доводить, що керівництво Львівської обласної організації профспілки працівників агропромислового комплексу хоче залишитися єдиним власником табору.

Слід зазначити, що за тривалий період суперечок у судах, склад районної ради оновлювався тричі, проте,незмінною залишається думка депутатів усіх каденцій щодо протиправногозаволодіння профспілкою майном табору, яке створювалося працею рук колгоспників району. Таке рішення районної ради впродовж багатьох роківнепідвладне часу і не може бути іншим.

Довідка: Табір «Дружба» розміщений посеред лісу, на мальовничій околиці села Свірж Перемишлянського району, неподалік від знаменитого замку. Він був споруджений у 1980–1984 роках за рахунок коштів колишніх колективних сільськогосподарських підприємств (колгоспів) району, Перемишлянського райкому профспілки працівників агропромислового комплексу та Львівського обласного комітету профспілки працівників агропромислового комплексу.