poviiЛичаківський районний суд виніс вирок одному із організаторів діяльності борделів у стриптиз-клубах «Какаду» та «Білий какаду» у Львові 49-річному харків'янину Дмитру Степанову. Він отримав умовний термін, незважаючи на те, що займався нелегальним бізнесом у Львові, будучи у цей час засудженим за сутенерство у Харкові, пише Zaxid.net

Дмитро Степанов разом з щонайменше шістьома спільниками протягом 2014-2016 років організовували та забезпечували дільність борделів у Львові. У цій справі фігурувало близько 50 жінок (в основному – із Харкова), які надавали у Львові сексуальні послуги за 1300 - 1900 грн за одну годину. Бізнес працював таким чином: до клієнтів стриптиз-клубу підходив адміністратор і розповідав про можливість отримати інтимні послуги.

5 1Повії отримували 40% із зароблених коштів, решту розподіляли між собою учасники злочинної групи. Клієнти могли викликати дівчат до себе або ж за додаткові 250 грн отримати інтимні послуги в спеціально облаштованому для цього підвалі стрип-клубу.

Дмитро Степанов був одним із організаторів нелегального бізнесу. Саме він шукав приміщення для стриптиз-клубів, де клієнтам пропонували інтимні послуги. Також він особисто підшуковував персонал стриптиз-клубів та фінансував їхню нелегальну участь у сутенерстві. Дмитро Степанов публікував оголошення про набір персоналу у стриптиз-клуби у ЗМІ та на сайтах оголошень. Працівники цих закладів щоденно подавали йому звіти про зароблені кошти.

Дмитро Степанов також займався перевезенням повій із Харкова до Львова, та контролював роботу інших учасників злочинної групи. Під час судового засідання Степанов зізнався, що був одним із організаторів мережі борделів у Львові і спочатку працював віддалено – з Харкова, однак потім йому довелось переїхати у Львів, щоб краще контролювати бізнес.

4 2Дмитра Степанова звинуватили у злочинах за ч.3 статті 303 (сутенерство) та ч. 2 статті 302 ККУ (створення або утримання місць розпусти і звідництво). Максимальний термін ув’язнення, передбачений цими статтями, становить п’ять років.

Суддя Личаківського райсуду Назар Стрепко під час засідання 7 серпня звільнив Степанова від покарання у вигляді п'яти років, призначивши іспитовий термін три роки. Суддя ухвалив таке рішення, як зазначено у вироку суду, «зваживши на його щире каяття та сприяння слідству».

1 24Найцікавіше у цій історії те, що Дмитро Степанов займався сутенерством у Львові, уже будучи раніше засудженим харківським судом за такий же злочин. Зокрема, у липні 2014 року Степанова судили за організацію діяльності нелегальних борделів у Харкові. Йому призначили 5 років ув’язнення, але він уклав угоду з прокурором про визнання винуватості і його звільнили від покарання, призначивши іспитовий термін три роки. Він не мав права виїжджати за межі України і мав періодично реєструватись в управлінні пробації. Однак того ж 2014 року, будучи засудженим, Степанов поїхав до Львова, де продовжив займатися своїм нелегальним бізнесом.

На початку січня 2018 року харківський суд зняв зі Степанова статус судимості, оскільки його іспитовий термін минув. В ухвалі харківського суду згадується, що Степанов фігурував у 2016 році в справі про сутенерство, однак суд не взяв цей факт до уваги. Тому Степанова у Харкові звільнили від відбування покарання і на момент судового засідання у Львові (7 серпня) він уже не мав статусу раніше судимого, тому – попри очевидний рецедив – львівський суддя знову призначив йому умовний термін.

Кілька львівських суддів роз’яснили, що виносячи рішення про звільнення Степанова від покарання львівський суддя Назар Стрепко формально не порушив законодавство. Адже на момент засідання суду Степанов був уже несудимий (хоча суддя знав про справу у Харкові), а статті, за якими його судили, передбачають покарання не більше п'яти років позбавлення волі. Оскільки Степанов, як зазначено у вироку, «сприяв слідству», то на реальному покаранні вочевидь не наполягав і прокурор Євген Сас. Однак, зважаючи на те, що Степанов був організатором діяльності борделів і займався цим нелегальним бізнесом не вперше, суддя Стрепко цілком міг призначити йому реальний термін.

Ув'язнити Степанова у Львові можна було б також, якби Личаківський суд розглянув його справу до 4 січня 2018 року, коли він ще мав формальний статус судимого. Тоді суддя був би зобов'язаний дати йому реальний термін. Однак тепер Дмитро Степанов перебуватиме на волі, періодично з’являючись до правоохоронців для реєстрації, а через три роки може знову стати несудимим.

Окрім Дмитра Степанова, до злочинної групи входило щонайменше шестеро осіб, чотирьом з них торік львівські суди призначили іспитові терміни. Зокрема, рік умовно Личаківський райсуд призначив Марії Смітюх, яка працювала адміністраторкою приміщення, де надавались сексуальні послуги.

Адміністратору нічного клубу, що пропонував клієнтам скористатись платними інтимними послугами, Олександру Пожарському Галицький райсуд призначив іспитовий строк у вигляді 2 років. Такий строк Галицький суд призначив і Станіславу Богуті, що був виконавцем (шукав приміщення, виготовляв документи, закуповував алкоголь та інвентар). Два роки умовно Галицький райсуд призначив Андрію Трушу, який також працював виконавцем.

Нагадаємо, що борделі у стриптиз-клубах «Какаду» та «Білий какаду»Львові поліція викрила у жовтні 2016 року. Відомо, що організаторами було двоє осіб. У травні 2017 року за підозрою в організації діяльності борделів у затримали директора держпідприємства «Львівський завод ЛОРТА» Олега Погребняка, а згодом відпустили його під заставу 128 тис. грн.