trioТріо порушників закону з Львівщини потрапило в поле зору тернопільських правоохоронців ще у минулому році. За словами старшого слідчого в особливо важливих справах Юрія Барабана, ще в червні до поліції почали надходити заяви та звернення від тернополян про крадіжки з квартир. Злочини, скоєні за однією схемою, працівники поліції реєстрували у різних мікрорайонах обласного центру.

Спосіб проникнення до осель об'єднував усі крадіжки - злодії відкривали двері, підібравши ключі та відмички до серцевин дешевих замків. Як правило їхніми жертвами ставали власники квартир у новобудовах.

"Серцевини даних замків були ідентичні, дешеві, китайського виробництва і працівники звернули на це увагу,  - розповідає слідчий. -  Тому ці крадіжки були згруповані в одну групу. Після цього ми почали проводити слідчо-оперативні заходи і з’ясували, що до вчинення даних злочинів причетні мешканці Львівської області.

Під час відпрацювання правоохоронці встановили їхні особи. Усі троє - жителі Львівщини, 1991-1995 років народження. Один з них раніше притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, пов'язаних з банківськими картками. Двоє інших на кримінал пішли вперше".

В ході проведення слідчих дій було встановлено, що згадані особи причетні до п'яти крадіжок у Тернополі. Пізніше стало відомо, що вони обікрали ще одну квартиру в Івано-Франківську.

В квартирах молодики брали лише те, що можна непомітно винести, швидко продати або використати - гроші, годинники, золоті та срібні вироби. З одного помешкання прихопили з собою, окрім ноутбука, ще й чоловічі та жіночі парфуми. На крадіжки йшли, як правило, в обідню пору, коли власники були на роботі. Всередині перебували не довго - по кілька хвилин. На шести квартирах львів'яни збагатилися приблизно на триста вісімдесят тисяч гривень.

Золоті та срібні вироби злодії здавали на ринках Львівської області, а парфуми дарували дівчатам. Довести причетність тріо до злочинів допомогло і відеоспостереження. Крадії кілька разів потрапили в об'єктив камер, встановлених біля будинків.

На сьогодні жителі Львівщини перебувають під цілодобовим домашнім арештом. Їм інкримінують дві статті Кримінального кодексу України - частину 3 статті 185 - крадіжка, поєднана з проникненням у житло, та статтю 186 частина 3 - грабіж, поєднаний з проникненням у житло.

Хлопці у злочинах зізналися, гроші та речі, які у них ще залишилися, правоохоронці вилучили.

Усі троє запевняють, що відшкодують потерпілим усі збитки. Юрій Барабан каже, що підозрювані співпрацюють зі слідством. Тепер суд вирішуватиме, яку міру покарання їм обрати, повідомили у ГУ Нацполіції у Тернопільській області.