Lviv opera house seating chartУчора, 20 лютого, у Львівській міській раді відбулися громадські слухання щодо обрання нового керівника Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької, яке ініціював колектив. Із семи претендентів на крісло директора участь у заході взяли п’ятеро. Про це повідомляє кореспондент ІА ZIK.

На зустріч з претендентами прийшло багато людей. Були не лише представники громадськості і журналісти, а й небайдужі до долі театру люди.

Нагадаємо, ініціюючи такий захід, колектив театру хотів познайомитися зі всіма претендентами на посаду гендиректора та дізнатися про їхні програми.

Однак, на жаль, не усі кандидати відгукнулися на запрошення. Доповідати перед громадськістю прийшли п’ятеро: соліст Львівської опери Роман Ковальчук, артист балету, провідний майстер сцени Львівської опери Олег Петрик, директор БО «Представництва» ПАТ «Іскра», член правління ПАТ «Іскра», член Наглядацької ради Fabryka Żarówek HELIOS Sp. z o.o., м. Катовіце, Польща Орест Щудло, артист оркестру першої категорії у Львівській опері Олег Федик та гендиректор Хмельницької обласної філармонії Олександр Драган. Натомість екс-міністр культури і туризму України Василь Вовкун не прибув, оскільки поїхав у Київ. Викладач акторської майстерності і режисури в Тель-Авіві Євген Лавренчук не повідомив причини, чому не зможе зустрітися із колективом.

Кандидати, які взяли участь у громадських слуханнях, здебільшого розповідали колективу свою біографію, про те, чим вони займаються зараз. Більшість вирішила не розкривати своєї програми розвитку театру, оскільки у залі були присутні конкуренти.

Олександр Драган лише повідомив, що планує долучити до роботи у театрі кращих від себе людей. Він заявив, що в опері недостатньо прем’єр, репертуар повільно оновлюється, неповністю реалізований потенціал колективу. Тому саме цими речами кандидат хоче зайнятися у першу чергу.

Роман Ковальчук теж не відкрив усієї своєї програми. Він лише повідомив, що планує прийняти колективний договір, де буде прописано багато речей для розвитку Львівської опери.

Олег Петрик під час свого виступу виокремив проблеми театру. Зокрема, він заявив, що відсутній ефективний менеджмент. Петрик став єдиний кандидатом, хто представив свою програму. Він повідомив, що планує робити протягом першого року на посаді. Йдеться про розвиток балету, очищення театру від факторів, які дискредитували його діяльність.

Олег Федик вирішив не представляти свою програму. Єдине, що він розкрив, – це те, що розробив детальний план заробляння коштів, впровадження системи преміювання артистів.

Орест Щудло був останнім кандидатом, який виступив на громадських слуханнях. Він коротко розповів про свою трудову діяльність, а також зазначив, що планує проведення в театрі кваліфікаційних слухань, створення умов для додаткових фінансових надходжень, перегляд умов оплати праці та оновлення репертуару.

Зазначимо, сьогодні відбудеться засідання комісії з обрання керівника Львівської опери. У середу кандидати представлять у Мінкультури свої програми.

Нагадаємо, Міністерство культури України оголосило конкурс на посаду генерального директора – художнього керівника Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької.

Багаторічний гендиректор – художній керівник Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької Тадей Едер іде на пенсію.