1 obshchii analiz krovi u detei
Фото з мережі Інтернет
До участі в Громадському бюджеті Львова зголосилося 159 проектів. З них до голосування було допущено 137. Про це під час презентації великих проектів Громадського бюджету повідомив начальник відділу громадського партнерства управління «Секретаріат» Львівської міської ради Орест Файфурка.

За його словами, суть Громадського бюджету в тому, що львів’яни подають проекти, але реалізовують їх профільні управління міської ради. Для реалізації проектів у міському бюджеті буде закладено 35 мільйонів гривень.

"Проекти проходили двоступеневу модерацію. Перша була технічна: перевіряли чи достатньо зібрано підписів, чи нормально розроблений кошторис та інше. У авторів була можливість виправити недоліки. І багато хто ними скористався. Пізніше технічну оцінку давало профільне управління", - каже Орест Файфурка. 

Серед тридцяти великих проектів було представлено і проект сучасної лабораторії для міської дитячої клінічної лікарні. Сюди тільки в рік за допомогою звертаються понад 30 тисяч дітей, 17 тисяч з них доводиться госпіталізовувати. Всім їм треба зробити аналізи під час госпіталізації, аби точно встановити діагноз під час лікування, аби впевнитися, що лікування приносить результати або внести коригування, та перед випискою.

"Маленькій дитині дуже важко брати кров. Часом важко потрапити у вену. Доводиться колоти кілька разів. Дитина плаче, крутиться, стресує. А це обладнання, яке ми потребуємо, дає можливість з одного мілілітра крові зробити понад 60 різних типів аналізів", - розповіла завідувачка відділення вроджених вад розвитку та хірургії новонароджених міської дитячої клінічної лікарні Галина Курило під час презентації проекту № 137 "Сучасна лабораторія для дитячої лікарні".

Також вона зізналася, що є певні типи аналізів, які лабораторія лікарні не робить через те, що обладнання вже застаріло. Тому доводиться скеровувати до приватних лабораторій.

"А приватні лабораторії в суботу та неділю не працюють. Що робити лікарям в таких випадках? – риторично запитує вона.

І вже варто згадати, що у міській дитячій клінічній лікарні на рік відбувається понад 5 тисяч операцій різної складності. І в деяких випадках лікареві потрібно отримати дані про рівень згортання крові або інші важливі показники. Таку інформацію лікар потребує дуже терміново, поки маленький пацієнт лежить на операційному столі. На жаль, обладнання, яке є в лікарні, не дає можливості зробити це дуже швидко.

Саме тому було вирішено створити проект "Сучасна лабораторія для дитячої лікарні".

"Зараз міська дитяча лікарня гостро потребує високотехнологічного обладнання - імунохімічного аналізатора і коагулометра. Нове обладнання дозволить отримати необхідні результати обстежень буквально за 15-30 хвилин автоматизованого циклу роботи і зможе виконувати близько 65 типів аналізів. Сучасна лабораторія зробить складні дослідження доступними для усіх дітей в лікарні і збільшить шанси маленьких пацієнтів на одужання", - йдеться в описі.

Усі, хто бажає проголосувати за цей проект, може перейти за посиланням та детально ознайомитись з ним.