1 4457316712090247492484842715340017441439744t1У стартап-школі Tech StartUp School (працює в Національному університеті «Львівська політехніка») зараз реалізується новий проект «Стартап прорив», в рамках якого автори оригінальних бізнес-ідей безкоштовно навчаються азам підприємницької діяльності. До того ж стартап-школа підшукує для них інвесторів. Серед тих, хто проходить зараз навчання в рамках цього проекту - студент Василь Рокочій. Цей хлопець створив стартап зі збору та переробки електроніки, яка відслужила свій вік.

"Одного разу мені потрібно було організувати на заході зону технологій, і я вирішив показати глядачам, що знаходиться всередині комп'ютера, - розповів «ФАКТАМ» студент Національного університету «Львівська політехніка» Василь Ракочій, який створив стартап зі збору та переробки старої електроніки. - Свій комп'ютер розбирати не хотілося, тому розмістив в Facebook оголошення про те, що мені потрібен зламаний комп. Відгуків виявилося багато. Дівчина з Харкова надіслала відразу два ноутбука - вони просто займали місце в її квартирі. Потік пропозицій забрати електроніку наочно показав проблему - в Україні нема куди здати на утилізацію стару апаратуру. Я подумав, чому б мені цим не зайнятися. Згуртував навколо себе хлопців, яких зацікавила ідея. Зараз в нашій команді дев'ять осіб. У жовтні нинішнього року ми стали створювати систему збору та переробки електроніки".

"На сьогоднішній день відкриті дев'ять пунктів прийому. Це ремонтні майстерні і магазини електроніки, які підтримали нашу ініціативу. Вони розмістили у себе відповідні оголошення з логотипом «Коло». До них люди приносять утиль, а ми його потім забираємо. На нашу ініціативу відгукнулися власники майстерень по ремонту техніки - у них накопичуються перегорілі деталі.

Ми взяли на озброєння принципи роботи американської компанії, що займається подібним брухтом. Шукаємо застосування працездатній техніці, а непридатну розбираємо і сортуємо відходи - віддираємо мідь, алюміній, материнські плати ... Ще придатні запчастини (наприклад, моторчики) складаємо окремо в надії, що знайдемо тих, кому вони знадобляться в роботі. Крім того, налагодили співпрацю з стартап-компанією, яка робить з материнських плат прикраси. Серед тих, хто їх замовляє, багато працівників сфери інформаційних технологій. Наприклад, людина говорить: «Хотілося б, щоб ви виготовили мені що-небудь креативне з чіпом від Intel", - продовжує розповідати студент.

Чи заробляє на такій ідеї стартап, Василь Рокочій відповів, що здебільшого кошти приходять від продажів працездатної техніки, здача вторсировини поки не приносить бажаного. Однак, не відмовляються також від ідеї створення власних прикрас із запчастин.