c349009ebe5acef8682681f925325d97f4ba12a8Понад рік тому парламент прийняв закон про пенсійну реформу. Разом з підвищенням пенсій закон передбачив і підвищення страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію. Тобто відбулося приховане підвищення пенсійного віку, пише Економічна правда.

До прийняття закону це питання викликало масу дискусій в експертному середовищі, а після - критику Світового банку і МВФ. Потім стало зрозуміло, що пенсійна реформа як і раніше не вирішує проблему дефіциту Пенсійного фонду. У 2019 він не зменшиться.

Про це повідомив старший економіст Світового банку Олексій Случинський.

"Ми не пішли від питання, що пенсійний вік треба піднімати. Це питання залишається актуальним. Хоча це потрібно робити, зберігаючи стимули до участі в системі.

Я маю на увазі іншу модель підвищення страхового стажу  - по прив'язці віку виходу на пенсію до стажу. Зараз у людини з мінімальним стажем є право виходу на пенсію в 60 років. Це досить низький рівень. З огляду на, що ми живемо довше, з часом пенсійний вік буде підвищуватися. Рано чи пізно ми до цього питання повернемося.

Деякі країни не піднімають пенсійний вік прямо зараз, але приймають рішення, що почнуть це робити, наприклад, через п'ять років. Це дозволяє людям перебудуватися і пристосуватися до нових правил.

Україна поки вирішила це питання креативно і, на мій погляд, конструктивно. Проте, це питання ще належить вирішувати в майбутньому", - заявив Олексій Случинський.