134665Впродовж першої половини 2018 року обсяг зарплат, які українці отримали за кордоном, збільшився на 43%, проте темпи приросту трудових мігрантів уповільнюються. Про це йдеться у звіті про фінансову стабільність, презентовану Національним банком України, повідомляє Громадське.

Зазначається, що через зростання рівня зарплати українських заробітчан знизився вплив отриманої в Україні зарплати на загальні доходи населення.

«Обсяг зарплати, отриманої українцями за кордоном, збільшився на 43% у порівнянні з попереднім роком. Проте у 2018 році темпи приросту кількості трудових мігрантів з України вповільнюються, зокрема через насичення ринку Польщі», — повідомили в НБУ.

У Нацбанку повідомили, що через скорочення темпів трудової міграції у 2019 році в Україні можуть уповільнитися темпи зростання заробітних плат. Водночас, у разі спрощення процедури працевлаштування українців у країнах кількість заробітчан може суттєво зрости.

«У майбутньому спрощення процедур для працевлаштування іноземців у європейських країнах може дати новий поштовх для посилення трудової міграції з України до Європи через разючу різницю в рівнях зарплат», — додали в Нацбанку.

3 грудня голова МЗС Польщі повідомляв, що на території країни працює близько 2 мільйонів українців.

Як повідомлялося, на ринку праці Польщі збільшується попит на трудових мігрантів з України, адже все більша кількість українських заробітчан переорієнтовуються на ринки Словаччини та Чехії.

Раніше у Нацбанку повідомляли, що за січень-липень 2018 року українські заробітчани переказали в Україну близько 6 мільярдів доларів. Також там повідомляли, що до кінця 2018 року очікують, що грошові перекази українських трудових мігрантів складуть близько 11,6 мільярда доларів.

Також міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомляв, що щороку з України виїжджає близько 1 мільйона громадян.

Раніше стало відомо, що близько 200 тисяч українців отримали «карту поляка», яка дає пільгові умови для отримання польського громадянства.

Крім цього, повідомлялось, що у Польщі постійно проживає близько 2 мільйонів українців, понад 300 тисяч — платять внески до фонду соціального страхування у Польщі.

Також повідомлялось, що у 2017 році українські заробітчани перерахували з Польщі суму, еквівалентну 4% ВВП України.