for LinkedInДисциплінарна комісія Львівської міської ради винесла догану заступнику директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Андрієві Білому за те, що приховав у своїй декларації компанію ТОВ «Пешн Ту Перформ», на яку мав корпоративні права. Про це повідомляє Високий Замок.

Згідно із законодавством, догана позбавить чиновника премій на весь рік (щоправда, якщо чиновник більше нічого не порушував і добре себе проявив на роботі, премії можуть повернути швидше). За офіційною інформацією, яку «ВЗ» надали у львівській мерії, щомісяця Андрій Білий отримує 7 тисяч 372 гривні посадового окладу, плюс йому нараховували щедрі премії — 360% від окладу (26 тисяч 539 грн).

Андрія Білого призначено «правою рукою» керівника ЖКГ наприкінці травня минулого року. Він, зокрема відповідає за роботу громадського транспорту у місті Лева, веде перемовини-наради з перевізниками, бере участь в обговоренні тарифів. Міський голова Львова Андрій Садовий представив пана Білого, як «транспортного чиновника», який має налагодити роботу маршруток. А починав «транспортник» з посади позаштатного радника мера, також працював заступником директора ЛКП «Львівелектротранс» (згодом виконавчим директором цього підприємства).

Як розповіла «ВЗ» в.о. начальника управління персоналом Львівської міської ради Богдана Яремчук, чиновник отримав догану, розпорядження про це підписав мер Львова Садовий. «Напередодні оголошення догани, у міській раді була створена спеціальна комісія, яка розглядала факт про незадекларування корпоративних прав на фірму „Пешн Ту Перформ“ (йдеться про період звільнення з роботи у „Львівелектротрансі“ та кандидата на посаду заступника директора департаменту ЖКГ. — Авт.), — розповідає пані Богдана. — На комісії заслухали пояснення Андрія Білого. Догану отримав за порушення вимог антикорупційного законодавства».

Фірма «Пешн Ту Перформ» належала Андрію Білому та його дружині Галині, згодом там змінилися власники і сфера діяльності. За інформацією You control, спершу фірма займалася наданням інформаційних послуг, тепер — гуртовою торгівлею овочів та фруктів. Як пише сайт «Наші гроші. Львів», на порталі Work.ua, «Пешн Ту Перформ» фігурувала також як фірма, яка сприяє «офіційному та якісному працевлаштуванню українців в країнах Європи» .

33-річний Андрій Білий — уродженець кримського Сімферополя. 2007 року закінчив Севастопольський національний технічний університет за спеціальністю «Радіотехніка». Кар’єру починав у компанії Procter & Gamble з посади інженера. Працював директором з виробництва компанії Dunapack Packaging. У 2017 році пан Білий задекларував свою київську квартиру площею 43,6 «квадратів» (у Львові мешкає в орендованій квартирі), авто Audі Q5 2010 року випуску та майже 115 тисяч річної зарплати. На рахунку в банках Андрій Білий тримає 21,8 тисяч гривень, серед його готівки — 15 тисяч євро, 53 тисячі доларів. Решту готівки записано на його кохану половинку (це 29 тисяч доларів та 47 тисяч євро).

Нагадаємо, торік у листопаді на засіданні комісії фінансів та планування бюджету Львівської міської ради між Андрієм Білим та депутатом Львівської міської ради Григорієм Козловським розгорівся гострий конфлікт. Під час планування бюджету на нові автобуси (купівля в лізинг), депутат Козловський сказав, що у цьому немає потреби, бо у Винники нові автобуси як не їздили, так і не їздять. «І не будуть їздити, якщо не буде лізингу», — не втримався Андрій Білий і почав знімати реакцію депутата на відео. «Ти мене телефоном дуже зачіпив, і я тобі гарантую, що ти сядеш», — емоційно вибухнув Григорій Козловський. Після цього у роботі комісії оголосили перерву…

Телефоную до Андрія Білого по коментар. Пояснив, що ніколи не працював чиновником, тому не знає усіх тонких юридичних нюансів щодо заповнення декларації. Запевняє, приховав інформацію про фірму не навмисне.

«Перед тим, як заповнити декларацію проконсультувався зі знайомим юристом, — каже. — Він, очевидно, теж не мав досвіду. Сказав мені, якщо статутний фонд фірми становить тисячу гривень, то можна її не декларувати. Я так і зробив і був покараний доганою. Зробив висновок: не треба радитися з тими, хто не повністю володіє усіма нюансами щодо декларації. У міськраді — низькі оклади. Незважаючи на „космічні“ премії, все одно заробляю менше, ніж у бізнесі. Взявся за цей проект, бо цікаво допомогти місту, покращити транспортні послуги. Звичайно, мене засмучує те, що не матиму премії. Буду визначатися, що робити далі (уточнила, чи піде у відставку. — Авт.). Чи буду звільнятися? Маю дружину, дитину, треба якось жити. Є певні фінансові збереження, але їх надовго не вистачить».