c8da26d 1Національний банк пояснює тренд на зміцнення гривні стабільними надходженнями експортної виручки і приходом нерезидентів в ОВДП. Про це повідомляє Економічна правда.

Нацбанк пояснює нетипову для цього періоду року підвищену пропозицію дозріванням українського валютного ринку, через що валютним спекулянтам стало важче розхитувати настрої.

"Сезонність курсових коливань, як явище в Україні, поступово зникає: населення і бізнес звикли до гнучкого курсоутворення, і не панікують через помірні коливання нацвалюти", - повідомили у прес-службі центробанку.

Стосовно ж перевищення пропозиції валюти над попитом, що спостерігається наразі, у НБУ повідомили, що воно зумовлено стабільними експортними надходженнями, і активізацією іноземних інвесторів, які досить активно інвестують в українські державні цінні папери.

"Інвесторів не відлякують вибори, з початку року вкладення нерезидентів в ОВДП збільшилися на більш ніж 6 млрд гривень", - зазначили в НБУ.

Нагадаємо, зміцнення гривні, що спостерігається з початком виборчої кампанії, окрім періоду новорічних свят, продовжилося у вівторок.

Так, курс нацвалюти на міжбанківському валютному ринку у вівторок зріс до 27,12 гривні за долар з 27,36 гривні за долар у попередній робочий день.

Національний банк підвищив офіційний курс гривні до долара на 15 копійок та встановив його на 5 лютого на рівні 27,42 гривні.