1 079665455656e9n7s9h5983ot 1Кабінет Міністрів дозволив Уляні Супрун виконувати обов’язки очільника МОЗ, крім виключних повноважень міністра як члена Кабміну.

Про цеповідомляє прес-служба уряду, пише Центр інформації про права людини.

Розгляд судом апеляційної скарги Супрун на рішення щодо заборони їй обіймати посаду в.о міністерки охорони здоров’я заблокував роботу всього міністерства. Про це чиновниця неодноразово писала в себе на сторінці у Facebook.

"Ніхто не має права підписувати накази щодо доставки ліків і вакцин у регіони, підписувати договори для закупівель медичних препаратів або ж направлення людей на лікування за кордоном. Це ставить під загрозу здоров’я та життя мільйонів людей і є нічим іншим, як спробою підірвати національну безпеку", – зауважувала вона в перший день розгляду апеляції.

Згодом чиновниця повідомила, що через довгу судову тяганину на складах псуються ліки з коротким терміном придатності.

"Ліки для пацієнтів з орфанними захворюваннями, такі як хвороба Гоше, мукополісахаридоз, муковісцидоз, застрягли на складі. Ліки для антиретровірусної терапії людей із ВІЛ/СНІД застрягли на складі. Пацієнти, які приймають окремі препарати (лопінавір/ритонавір), вже під загрозою перерви лікування", – писала вона.

У повідомленні на сайті уряду зазначається, що рішення про часткове розблокування міністерства охорони здоров'я є консолідованим та дозволяє вирішити найбільш критичні питання.

"Розпорядження дозволяє затвердити розподіл вакцин і ліків у регіони, відправити на закордонне лікування 44 українців, продовжити процес будівництва дитячої лікарні “Охматдит” та закупівлю обладнання та інші рішення, що потребують негайного затвердження. Ці документи будуть підписані найближчим часом", – зауважує прес-служба. 

Нагадаємо, 5 січня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва тимчасово заборонив Уляні Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я, частково задовольнивши позов нардепа-"радикала" Ігоря Мосійчука, одним із аргументів якого було громадянство США. Члени Кабінету Міністрів висловили підтримку Супрун та реформам.