1475746У львівській обласній дитячій лікарні ОХМАТДИТ хірурги зробили унікальну операцію п’ятимісячному хлопчику з Дрогобицького району, який народився практично без стравоходу. У дитини був лише невеликий початок і закінчення стравоходу, а середини, довжиною майже 7 см, не було. Тож польські і львівські хірурги заново сформували маляті стравохід. Заради порятунку немовляти до Львова тричі спеціально приїжджав відомий дитячий хірург, професор Вроцлавського медичного університету, президент асоціації дитячих хірургів Польщі Даріуш Патковський. Про це повідомляє Zaxid.net

У мешканки Дрогобицького району Ірини Артем – перша бажана дитина. Вагітність, як розповіла мама хлопчика, вона перенесла нормально, регулярно робила УЗД, однак до народження сина не знала, що у сина є серйозна вроджена вада – довговідрізкова атрезія стравоходу, тобто є лише невеликий початок стравоходу і його закінчення, а середини довжиною майже 7 см нема. Після народження дитину відразу скерували в хірургічне відділення ОХМАТДИТу, де хірург Олег Ленів зробив маленькому гастростому (отвір, через який їжа потрапляє прямо у шлунок).

Артему, так би мовити, пощастило у тому, що рік тому, у лютому 2018 року, польський професор Даріуш Патковський уперше в Україні, не травмуючи грудину, ендоскопічно, через отвори розміром 3 мм прооперував 1,5-місячну дівчинку з Києва з такою ж вадою, застосувавши при операції свій малотравматичний метод. Операції професор проводить у кілька етапів, і під час кожної наближає на кілька сантиметрів роз’єднані між собою частини стравоходу, попросту, натягує їх. А попросив польського хірурга прооперувати дівчинку львівський дитячий хірург, керівник центру дитячої мініінвазивної хірургії ОХМАТДИТу Андрій Дворакевич.

3456789098767
Професор Даріуш Патковський (фото Gazeta Wrocławska)
До цього часу малотравматичних операцій в Україні з таким діагнозом не робили. Їх мало проводять і у країнах Європи. Даріуш Патковський - єдиний дитячий хірург у Східній Європі, хто робить такі операції ендоскопічно.
На прохання Андрія Дворакевича польський професор спільно з львівськими дитячими хірургами прооперував і маленького Артема.

«Ситуація у хлопчика була дещо складніша, ніж у дівчинки, яку оперували рік тому, бо діастаз (проміжок) у нього був доволі великий - майже 7 см. Тому довелося заново формували дитині стравохід у три етапи. Під час першої операції, яку провели 18 листопада, ми зменшили відстань між початком і закінченням стравоходу на кілька см і дали організмові дитини час адаптуватися після такого втручання. 24 листопада Даріуш Патковський прилетів до Львова знову, і ми спільно провели другий етап операції, а вже у 22 грудня був завершальний етап цього хоч і малотравматичного, але надзвичайно складного оперативного втручання», - каже Андрій Дворакевич.

Окрім польського професора і Андрія Дворакевича, до складу операційної бригади увійшли дитячий хірург Олег Ленів і кадріохірург Роман Ковальський.

« Після останньої операції, коли стінки стравоходу остаточно з’єднали, ми понад місяць чекали, коли організм прийме зміни, які відбулися, і продовжували харчуватися через гастростому. До контрольного огляду, який запланували на середину лютого, не ризикували дати синові хоч трохи їжі через рот. Хіба що кілька крапель», - каже мати Ірина.

12 лютого під час контрольного огляду лікарі зробили хлопчику рентген стравоходу з контрастом. Обстеження показало, що операція пройшла вдало. У місці з’єднання стінок стравоходу є звуження і це нормальна реакція організму, але яке лікарі розширюють спеціальними процедурами.

«Сьогодні ми вперше спробували годувати сина через рот. Для нього це дивно. Йому вже сім місяців, а він не знає смак їжі, не вміє наразі її нормально ковтати, але це дрібниці, ми з цим впораємося, з часом він звикне. Головне, що найважче вже позаду», - каже Ірина.

Діти з такими вадами народжувалися і раніше, народжуються і тепер. Раніше, аби врятувати дитину з такою вродженою вадою, як пояснив Андрій Дворакевич, оперували дітей класичним способом, через великий доступ. Якщо діастаз (проміжок) був невеликий, кінці стравоходу просто зшивали. Коли ж діастаз був великий, стравохід доводилося «латати»: у маленького пацієнта забирали частину товстого кишківника і закривали нею відсутню ділянку стравоходу. Такі операції були дуже травматичними і не давали такого результату, як під час тих оперативних втручань, що проводяться за методом Даріуша Патковського.

Після першої малотравматичної операції, яку вперше в Україні провели у лютому 2018 року, метод Даріуша Патковського зацікавив дитячих хірургів з різних міст України. Його вже почали застосовувати на практиці дитячі хірурги Києва, Луцька та деяких інших містах. Дитячі хірурги львівського ОХМАТДИТу вже прооперували за методом польського хірурга понад 20 дітей з невеликим діастазом. І готові взятися за операції з довговідрізковими атрезіями стравоходу.

Професор Даріуш Патковський прооперував з такими вадами вже понад 40 дітей і не лише у Польщі, а й в інших країнах Європи, куди його запрошують поділитися досвідом. Серед його маленьких пацієнтів є вже й такі, що пішли до школи. Вони нічим не відрізняються від ровесників.

Zaxid.net зателефонував 15 лютого мамі прооперованої дівчинки з Києва, яку у Львові прооперували рік тому, й поцікавився її самопочуттям. Дівчинці зараз 1 рік і 2 місяці.

«Донечка почувається добре, спокійно їсть різноманітну рідку їжу. Твердої їжі донечці ще не давали, бо у неї ріжуться зуби. Я твердо вірю у те, що у моєї красуні все буде добре. Такої ж віри бажаю і іншим матерям, які зіткнулися з схожою проблемою», - каже мама Тетяна.

Мама Артема каже, що лише віра допомогла їй пережити стрес, коли дізналася про діагноз сина. Вона і додає сили боротися за одужання сина.