45135958 906122359587410 4420681723193327616 nМайже 15% всієї цибулі, яка була імпортована до України в січні 2019 року було продано через ОРСП «Шувар».

До таких висновків дійшли аналітики ринку, після детального вивчення обсягів пропозиції  на майданчику для торгівлі з автомобілів ОРСП "Шувар", який є найбільшим в Західному регіоні місцем зустрічі попиту та пропозиції для операторів плодоовочевого бізнесу України.

За даними офіційної статистики, в січні Україна імпортувала 8,9 тис. тонн ріпчастої цибулі. Для січня такий обсяг є рекордним, принаймні за останні 5 років, до того ж, мова йде про найбільший обсяг імпорту в розрізі поточного маркетингового року. Саме імпортна цибуля складала головну пропозицію на вітчизняному ринку, активність українських фермерів була досить стриманою.

Згідно звітів департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар», в січні 2019 року на майданчику ринку було продано 1,7 тис. тонн цибулі. Левову частку в цьому обсязі також займала саме імпортна продукція.

«Ми щоденно слідкуємо за подіями , які відбуваються на майданчику нашого ринку, вони чудово відображають загальну картину вітчизняного плодоовочевого бізнесу. Ще в жовтні ми помітили поступове збільшення пропозиції імпортної цибулі, а в січні за нашими оцінками на майданчику ОРСП «Шувар» частка імпорту в структурі пропозиції цибулі досягала 80%, за нашими оцінками, це близько 1,3-1,4 тис. тонн або 15% від національного імпорту в цьому місяці . Таким чином наш ринок в цьому сезоні затвердив статус одного з найбільших каналів реалізації сільгосппродукції в Україні. До речі, за перші 2 тижні лютого на ОРСП «Шувар» було продано цибулі навіть більше, ніж за весь січень і майже вся вона була імпортна. Тобто, в кінці цього місяця ми розраховуємо на черговий рекордний показник», - розповідає Іван Федишин, керівник напрямку «Овочі та Фрукти» ОРСП «Шувар».

Як вже повідомлялось, цього сезону Україна досить рано почала імпортувати цибулю. Така необхідність виникла у зв’язку зі зниженням врожаю власної цибулі в країні, через несприятливі погодні умови влітку. Крім того, більшість українських фермерів, яким вдалось зібрати більш-менш якісний врожай, сьогодні тримають цибулю в сховищах, сподіваючись отримати кращу ціну в квітні 2019 року. Саме це створило сприятливі умови для імпортерів.

Цікавим є те, що раніше внутрішній дефіцит Україна компенсувала здебільшого поставками цибулі з країн ЄС, але врожай європейської цибулі в цьому сезоні теж постраждав через літню посуху, тому українським імпортерам довелось шукати альтернативні канали поставок.

За даними аналітиків ОРСП «Шувар», восени на майданчику ринку здебільшого пропонувалась цибуля з Азербайджану, а вже з другої половини листопада та протягом зими головні поставки відбувались з Казахстану та Узбекистану.

Нагадаємо, щоденне оновлення цін на імпортну та вітчизняну цибулю , а також на інші головні види продуктів харчування, які у великому обсязі представлені на ОРСП «Шувар» доступне в рубриці «Аналітика» інформаційно-аналітичного центру «Інфо-Шувар».

Найсвіжіша інформація про зміни цін на плодоовочевому ринку тепер для всіх бажаючих в каналі Telegram
info.shuvar.com