damba11 березня, рух "Вільний Дністер" в місті Скала-Подільська, Тернопільської області розпочав демонтаж незаконної дамби на найбільшій лівій притоці Дністра - річці Збруч. Про це повідомляють активісти руху.

Раніше громадська екологічна організація "Скеля", привертала увагу ЗМІ, що власник міні-гес в Скалі-Подільський побудував греблю, без будь-яких прав на це, і своєю діяльність знищив природну ділянку русла річки Збруч. Андрій Обещик, голова громадської організації "Скеля", заявив, що ніяких документів і дозволів власник міні-гес не надав, також таких дозволів не видавали державні екологічні установи!

За декілька годин роботи активісти руху "Вільний Дністер" демонтували важкі бетонні плити і повернули річку в її природне русло!

Активісти наголошують на тому, що подібна екологічна акція є першої і покликана показати небайдужість громадян до проблем незаконної забудови річок!

Також акція присвячена Всесвітньому Дню боротьби із греблями, який проводиться 1998 року і проводиться, щоб привернути увагу людей до проблем з забудовою річок, погіршеннями якості питної води і знищенню природних екосистем! Кожного року 14 березня в різних Країнах проводяться демонстрації, мітинги і громадські демонтажі незаконних гребель! 

Нагадаємо, що річка Збруч є привабливим об'єктом, для екологічного і активного туризму, щорічно річкою сплавляються сотні туристів з України і Світу! Але в останні роки, через діяльність ГЕС, на багатьох ділянках річка фактично зникла!