1 Legnicafoto1060774Так, в останні кілька днів, на різних польських кладовищах вандали нищили надгробки українців.

Про два інциденти повідомляє сайт Наше слово.

 На комунальному кладовищі у Лігниці знищено кілька десятків надгробних фотографії. Про це повідомляє офіційний портал міста lca.pl. Більшість фотографій, які знищили вандали, – на українських похованнях.

Працівники цвинтаря побачили знищені пам’ятники 8 травня. Нарахували більше двадцять таких знищених таблиць. Очі на світлинах померлих та іконі на одному з нагробків були замальовані маркерами. Кладовище знаходиться поблизу греко-католицької святині у Лігниці.

1 76787584 l4

Про це повідомлено поліцію. Керівництво цвинтаря поінформує членів сімей померлих. Згідно з законодавством, такий акт вандалізму може бути класифікований як знищення майна або образа місця остаточного спочинку. За знищення майна Кримінальний кодекс передбачає до 5 років позбавлення волі. Санкція за образливе місце остаточного спочинку – це покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 2 років.

На кладовищі у селі Фредрополь (Підкарпатське воєводство) невідомі знищили пам’ятний хрест, на якому висить табличка з прізвищами членів підпілля з цього села. Це чергове увічнення знищене на цьому цвинтарі.

1 60265939 2430727960535851 210802071539023872 n

На хресті фарбою написали з помилками нецензурні вислови польською мовою: «Jbac UPA» «Mordercy kobiet i dzieci», «Stefan Bandera dziwka» тощо. Теж замальовано фарбою таблицю з прізвищами повстанців. Як зазначають діячі Об’єднання українців у Польщі (ОУП) з Перемишля, помітно, що хтось пробував її зірвати.

«На мою думку, це не лише хрест. Це могила. Там поховані мешканці села, які були у підпіллі», – говорить Марія Туцька, голова перемиського відділу ОУП. Руйнування виявили колишні мешканці села, які 5 травня, у Томину неділю, поїхали на кладовище. ОУП хоче подати заяву до прокуратури у цій справі.