bankomatНаціональний банк України планує внести зміни до правил користування платіжними картами. Про це повідомляється на сайті НБУ із посиланням на проект постанови, оприлюднений для громадського обговорення, пише "5 канал".

"Банк-емітент має після отримання повідомлення від користувача відновити залишок коштів на його рахунку до стану, в якому він був перед здійсненням цього переказу, не пізніше наступного робочого дня (крім випадку, коли у банку є підстави вважати дії користувача неправомірними, про що повідомлено в правоохоронні органи)", – йдеться в документі.

Наразі ж, відповідно п.п. 6.8 постанови Кабміну №703, банк "у разі здійснення помилкового або неналежного переказу, якщо користувач невідкладно повідомив про платіжні операції, що ним не виконувалися, після виявлення помилки негайно відновлює залишок коштів на рахунку до того стану, у якому він був перед виконанням цієї операції". Крім того, Верховний суд України, який уже розглядав позови щодо шахрайських операцій із картками, дійшов до висновку, що якщо не було доведено зворотне, думка банку про вину власника картки вважається помилковою.

Окрім того, наразі в НБУ пропонують, аби банк не повертав клієнту 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що на даний час становить близько 350 грн, якщо переказ було проведено з використанням втраченої або викраденої картки або її реквізитів, а її власник повідомив про таку втрату тільки після переказу.