domashnyaya tushenka iz svininy 1 1У суботу, 8 червня, до Львівської обласної інфекційної лікарні з діагнозом ботулізм госпіталізували 64-річного мешканця Нового Роздолу. Про це повідомляє Львівський портал.

Головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко в коментарі зазначила: «Чоловік у реанімації, його стан важкий», – розповіла Наталія Тімко.

За її словами, чоловік споживав м’ясний паштет домашнього приготування.

До слова, цьогоріч це вже другий випадок ботулізму на Львівщині. Першим був 25-річний мешканець Перемишлянського району.

Збудник ботулізму «живе» у ґрунті, але в організм найчастіше потрапляє разом із їжею – в’яленою або копченою рибою чи домашніми консервами.

Збудники ботулізму можуть «ховатися» у будь-яких продуктах, які не пройшли достатньої термічної обробки, абияк транспортувались чи зберігались. За статистикою попередніх років найбільшою загрозою для українців є в’ялена риба і м’ясо, яке консервували в домашніх умовах.

Потенційно найбільш небезпечними у контексті ботулізму є:

 -в’ялена, копчена, солона або консервована риба;
- м’ясні та грибні консерви, особлово домашнього виробництва;
- копчене м’ясо.

Ботулізм може виникнути внаслідок споживання будь-яких виробів з м’яса – ботулотоксини нерідко містяться в ковбасі, шинці тощо. В умовах коли збудник продукує токсин в умовах відсутності кисню – анаеробні умови.

Ботулізм – це харчове отруєння. Хоча збудники постійно перебувають в ґрунті і утворюють надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів спори (форма існування бактерій), шанси заразитись ним через рани вкрай низькі (хоча й не нульові). Рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані з уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

Для профілактики ботулізму, інших харчових отруєнь, кишкових інфекцій:

- дотримуйтесь правил гігієни, підтримуйте чистоту під час готування їжі;
- відокремлюйте сире від готового, не нарізайте на одній дошці, наприклад, м’ясо і овочі;
- забудьте про принцип «гаряче сирим не буває» – завжди ретельно дотримуйтесь норм при тепловій обробці;
- зберігайте продукти за безпечної температури;
- використовуйте чисту воду, не промивайте овочі водою з річки тощо.

Якщо сумніватесь у якості продуктів – не їжте.