1 62202326 363417337648737 4951612768437403648 nШахтарі поскаржилися, що не отримували гроші за роботу вже протягом 3 місяців та не мають за що існувати.

У вівторок, 11 червня, на Вічевій площі в Червонограді відбувся мітинг шахтарів. Декілька сотень людей зібралися озвучити владі свої вимоги. Шахтарі зазначають, що в трудових колективах назріла соціальна напруга, яка доходить до критичної межі. Людям, які три місяці не отримували заробітну платню, немає за що сплачувати комунальні послуги, садочки та просто за що існувати. Тож працівники шахт не бачать іншого виходу, як знову в четвер їхати в Київ із акціями протесту.

1 62354230 553232971870328 5382382324480475136 n

«Вчора у міській раді протягом 2 годин було засідання ініціативної групи, куди входили профспілки, адміністрація кожної шахти, а також громадські активісти. Ми прийняли рішення зібратися сьогодні на площі, виголосити свою позицію незгоди з політикою міністерства палива та енергетики щодо нашого бюджетоутворюючого підприємства ДП «Львіввугілля». Якщо політика не зміниться, будуть дуже важкі часи і в нашому місті, і, зокрема, в підприємстві», - заявив мер міста Червонограда Андрій Залівський та додав, що їде в столицю разом із шахтарями.

Голова профспілки шахти «Межирічанської» Андрій Паска зазначає, що трудовий колектив працює стабільно з початку року з перевиконанням встановленого плану з видобутку вугілля, а заборгованість утворилась через відсутність ринків збуту вугілля та необхідної державної підтримки. Тож шахтарі озвучили чотири основні вимоги до керівництва держави:

  1. Негайно виплатити заробітну плату за березень, квітень, травень 2019 року та подальшу виплату згідно зі ст. 43 Конституції України та ст. 115 Кодексу законів про працю в Україні.

  2. Стабільний ринок збуту вугілля та своєчасний розрахунок за нього. Добротвірська, Бурштинська, Калушська електростанції, які будувалися під збут вугілля Львівського вугільного басейну

  3. При перегляді ЗУ «Про державний бюджет на 2019 рік» передбачити кошти за бюджетною програмою «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат і собівартості готової товарної продукції»

  4. Збереження ДП «Львіввугілля» як цілісний майновий комплекс.

Звернення адресували президенту України Володимиру Зеленському, секретарю РНБО Олександру Данилюку, прем’єр-міністру Володимиру Гройсману, голові ВРУ Андрію Парубію і міністру енергетики та вугільної промисловості Ігорю Насалику.

Нагадаємо, із 6 червня трудовий колектив відмовляється приступати до роботи через відсутність заробітної плати. Наразі всі шахтарські колективи ДП «Львіввугілля» страйкують із підтримкою життєдіяльності шахт.

У понеділок, 10 червня, працівники вугільної промисловості перекрили дорогу в селах Комарівка і Смереків на виїзді до міжнародного пункту пропуску Рава-Руська.