1 5e67n6s58h5 36258251ot 1Заробітна плата керівників департаментів та установ Львівської міської ради, згідно зі штатними розписами, в середньому становить 6 тис. гривень. Водночас, у щорічних деклараціях в пункті “заробітна плата за основним місцем роботи” ними було вказано значно вищі цифри.

Про це йдеться у штатних розписах, що були надані у відповідь на інформаційні запити редакції ІА “Вежа”.

Так, найбільша невідповідність прослідковується у заробітній платі Ірини Кулинич, директора департаменту економічного розвитку Львівської міської ради. Посадовець, яка вирішує найважливіші питання економічного та соціального розвитку міста, за місяць роботи, згідно зі штатним розписом, мала б отримувати 7600 гривень, тобто 91,2 тис. гривень за рік. Попри це вона декларує 659 тис. грн, отриманих за рік роботи на посаді директора.

1 Scr68788eenshot 5 1

Окрім того, варто згадати й Ірину Маруняк, яка займає посаду директора Департаменту житлового господарства та інфраструктури. Згідно з даними її декларації, де йде мова про 593 тис. гривень на рік, заробітна плата мала б становити майже 50 тисяч гривень щомісячно. В штатному розписі, однак, зазначено всього 7600 гривень.

У коментарі журналісту ІА “Вежа” Лілія Качмарик, головний бухгалтер департаменту економічного розвитку ЛМР, зазначила, що при виплаті зарплат працівникам керуються постановою Кабміну №268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів».

“Заробітна плата працівників департаменту складається з посадового окладу, який затверджений штатним розписом. Як правило, ми його робимо на початок року, однак ще бувають зміни до штату на основі постанови Кабміну «Про підвищення окладів посадовим особам місцевого самоврядування»”, – пояснює бухгалтер.

Окрім того, вона зазначила, що до окладу додатково нараховують премії, надбавку за вислугу років, за високі досягнення праці, за вчений ступінь, за знання і використання в роботі іноземної мови.

“У нас є управління зовнішньоекономічних відносин, де люди володіють не менш як двома іноземними мовами. Це дає надбавку за знання і використання в роботі іноземної мови. Також в нас є заохочувальна щомісячна премія. Вона нараховується на оклад і виплачується із заробітною платою”, – зазначила Лілія Качмарик.

Варто наголосити, що, за словами головного бухгалтера департаменту економічного розвитку, премії директорів департаментів залежать безпосередньо від рішень міського голови Львова Андрія Садового. “Директорів департаментів преміює міський голова, тому що це його підпорядкування”, – зауважила вона.

Водночас, Лілія Качмарик вважає, що суттєвих перевищень премій над окладами не прослідковувала. “Як правило, немає великих суттєвих перевищень премій над окладами. У нас премії нормуються рішенням виконкому, і я б не сказала, що це великі перевищення. В нас премія деколи може бути менша за посадовий оклад, іноді може бути така сама, як посадовий оклад”, – додала бухгалтер.

Окремо варто зазначити інформацію і щодо голів районних адміністрацій. Відповідно до даних штатних розписів, місячна зарплата кожного у 2018 році становила 6 тисяч гривень, тобто 72 тис. грн на рік. Однак це не завадило їм отримати за основним місцем роботи понад 300 тисяч кожному. До прикладу, Іван Лозинський, голова Личаківської районної адміністрації, декларує за минулий рік 513 тис. грн, Ірина Джурик із Залізничної райадміністрації – 428 тисяч, голова Франківської адміністрації Орест Тимчишин зазначив зарплату 479 тисяч гривень.

Зазначимо, що депутатський корпус міської ради таку різницю не вважає нормою. Валерій Веремчук, народний депутат від “Народного контролю”, переконаний, що це неправильно відносно працівників місцевого самоврядування. “Як мені відомо, є преміальний фонд і деякі керівники отримують великі відсотки преміальних. Я вважаю, що преміальний фонд не може у 4-5 разів бути вищим за ставку, і при цьому зарплата працівників місцевого самоврядування теж має бути достойною”. На його думку, потрібно шукати золоту середину між ставкою та преміальними.

Журналісти надіслали запит до Національного агентства з питань запобігання корупції щодо надмірного нарахування премій та надбавок до зарплат посадовців.