64349703 2330149020586095 8353671928560484352 nМісто розглядає музеї як обтяження. Це видатки. Внаслідок чого не хоче брати їх на утримання, адже і тільки за рахунок вхідних квитків утримання цих будівель не оплатиш. Музеї мають знайти свою нішу і навчитись заробляти на кількості подій, які відвідують люди. Так як це робиться на популярних львівських фестивалях. Музеям важливо не бути відстороненими від своєї цільової аудиторії. Про це розповів Володимир Квурт у програмі «Великий Львів» на радіо Львівська Хвиля.

За його словами, культура - це етика поведінки людини.

«Культурна людина та, яка вміє висловлювати власну думку. Це особистість. Людям, які народилися у Львові насправді дуже пощастило із фантастичним культурним, архітектурним, музичним середовищем. Нам є чим пишатися. Не порівняти навіть із сусідньою Польщею, зрештою поляки приїжджають до нас. Ми маємо чудову можливість культурно розвиватися», - наголосив Квурт.

За словами громадської діячки, письменниці, авторки багатьох культурних проектів Ірини Магдиш, саме культура дає людині можливість критичного мислення, емоційного інтелекту. Культура - це ціла система цінностей.

«Немає поганих чи хороших цінностей. Усі вони є цінностями для певного суспільства. Але є цінності, які гальмують розвиток, не дають місту, країні розвиватися так, як цього вимагає постіндустріальний, плинний час», - сказала Ірина Магдиш.

Похід до Оперного театру – мусить бути модним серед молоді і підлітків. Музеї часто виглядають мертвими, а відповідно нецікавими. Занадто велика конкуренція із ютубом, соціальними мережами, інтернетом, запевняє Володимир Квурт.

«Музеям варто вчитися продавати емоції. На прикладі музею Франка, який став зовсім іншим. Там відбуваються вечірки, тепер туди хочуть іти люди», - розповідає Володимир Квурт.

Ірина Магдиш зазначила, що місто має стратегію розвитку культури і туризму, а музеї відіграють там одну з найважливіших ролей. Однак Володимир Квурт тут же ж відповів, що самі музеї про це не знають.

«Певні програми, відвідування музеїв, театрів або просто відкритий урок на вулицях міста здатні зробити дитину носієм інформації про рідне місто», - наголошує Володимир Квурт.

Культура формує у нас певні цінності, так звані орієнтири, які допомагають нам рухатися по житті, не збиваючись на якісь манівці, не впадаючи у депресії та розчарування. Ти сприймаєш світ таким, який він є. Ти розумієш своє єство, свою місію і визначаєш для себе відповідну модель поведінки, йдеться і про культуру спілкування з іншими людьми. Поступ у культурному розвитку можна куди швидше зробити на місцевому рівні, а особливо у Львові, де для цього є всі умови.