lychakiv cvyntarНа Личаківському цвинтарі посилюють охорону, зважаючи на акти вандалізму, які сталися на місці польських поховань. Зокрема, на кожному вході встановлять камери, щоб уважно стежити за відвідувачами кладовища, повідомляє IA ZIK.

Про це сьогодні, 16 березня, під час прес-конференції повідомив директор ЛКП Музей «Личаківський цвинтар» Михайло Нагай.

Він наголосив, оскільки польське військове кладовище знаходиться у складі Личаківського цвинтаря, відповідно, музей зобов’язаний приділяти максимум уваги охороні.

«У нас встановлено по території 18 відеокамер спостереження, постійно чергує охорона, але, крім того, після подій, пов’язаних із руйнуванням і вандалізмом на польських похованнях і по області, і по Україні, додатково встановлена камера на польському кладовищі. Плануємо перекрити по периметру підходи з Погулянки. Плюс там цілодобово чергують двоє поліцейських», – повідомив Михайло Нагай.

Він уточнив, що «перекриття по периметру» означає встановлення камер на кожному вході, аби охорона могла слідкувати, хто виходить і заходить на територію цвинтаря. Ніхто входи не закриватиме.

Нагадаємо, 10 березня невідомі облили червоною фарбою пам’ятник професорам Львівської політехніки, розстріляним німецькими військами влітку 1941 року, а також написали на пам’ятнику «Смерть ляхам».

Аналогічний випадок зафіксовано днем пізніше в смт Підкамінь Бродівського району: зловмисники облили червоною фарбою надмогильні пам’ятники полякам, які загинули у березні 1944 року, і залишили той самий напис «Смерть ляхам».