34867368343Глава Православної церкви України митрополит Епіфаній в інтерв'ю журналу НВ розповів, що неодноразово говорив патріарху Філарету, що той помиляється у своїх доводах і шляху повернення до колишніх часів немає.

«Але у відповідь шановний патріарх говорив, що за мною хтось стоїть. Але за мною стоїть лише молода церква і народ. Філарет нас не чує», — описав суть конфлікту глава ПЦУ.

Митрополит Епіфаній зазначив, що позицію Філарета не підтримують у церкві.

«Такої підтримки практично немає. Я говорю це, спираючись на підтримку єпископату, духовенства і віруючого українського народу», — сказав він.

За його словами, зібраний почесним патріархом Філаретом собор Київського патріархату (На момент інтерв'ю ще не відбувся — ред.) не буде легітимним і визнаним.

«А ті, хто збереться, лише покарають себе тим, що відійдуть від єдиної православної помісної церкви, залишаться за її межами», — додав глава ПЦУ.

За його словами можливий вихід почесного патріарха Філарета з ПЦУ «не принесе церкві помітної шкоди, але безсумнівно принесе печаль».

«Ми зробили все, щоб патріарх Філарет почувався в лоні нової церкви комфортно і духовно, і матеріально, і фізично, але йому виявилося цього замало», — підсумував митрополит Епіфаній.

Нагадаємо, 11 червня Філарет заявив, що скликає на 20 червня помісний собор УПЦ КП, на якому скасує рішення собору від 15 грудня 2018 року про ліквідацію Київського патріархату.

Філарет додав, що відмовляється приймати томос про автокефалію від Вселенського патріархату, тому що не знав про його «кабальні» умовах на Об'єднавчому соборі.

В ПЦУ заявили, що вживатимуть заходів канонічного порядку у випадку скликання Філаретом «помісного собору» неіснуючої УПЦ КП.

На «помісний собор» УПЦ КП прибули лише кілька єпископів із 40, які до неї раніше належали. Філарет заявив на ньому про відновлення існування УПЦ КП.

У Православній церкві України заявили, що збори за участю почесного патріарха Філарета не можуть бути визнані Помісним собором. Архієпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ Євстратій Зоря заявив, що Філарет і ті архієпископи, які були присутні на «соборі», за власним бажанням вийшли зі складу Православної церкви України.

Він наголосив, що Філарет «не матиме ніякого відношення до ПЦУ і не буде займати ніяких посад».