1 695955 67 mainВ Україні незабаром можуть змінити порядок розлучення сімейних пар, у яких є малолітні діти.

Про це пише UBR.

Відповідний проект закону 24 червня було офіційно опубліковано на сайті Мінсоцполітики - чиновники вважають, що пропоновані зміни вимагають узгодження з боку громадських об'єднань.

Документ покликаний вирішити ряд проблем і конфліктних ситуацій, які раз у раз виникають між батьками. А таких чимало. Наприклад, в 2016 році органи опіки отримали 5904 заяв про врегулювання суперечок. І 2408 рази надавали суду свої висновки, щоб допомогти вирішити конфлікт щодо місця проживання дитини, прав і обов'язків кожного з батьків.

Все через нотаріуса

У цій частині автори документа пропонують наділити останніх правом вказувати в нотаріально завіреному договорі (його можна подавати в суд разом із заявою про розлучення) не тільки розмір аліментів, як зараз. Але ще й дані про те, з ким буде проживати дитина, хто має право приймати рішення щодо його лікування, освіти, змісту. На даний момент частина цих даних (місце проживання і умови виховання) можуть виписуватися в угодах без нотаріального засвідчення.

А якщо такого документа разом із заявою про розлучення судді не отримають, в своєму рішенні вони повинні будуть самі чітко позначити всі згадані дані. Це, впевнені в Мінсоц, зніме навантаження з органів опіки та судів, які, розглядаючи такі справи, в більшості випадків лише стають учасниками акту помсти з боку одного з батьків.

Важливо, що при цьому автори законопроекту запропонували зобов'язати суддів брати до уваги не тільки ставлення батьків до дитини і його «схильність» до одного з них. Також суддям доведеться прислухатися і до вербальної думки малюка. Вік вирішального значення при цьому не має: головне, щоб дитина могла його висловити.

Віддадуть без грошей

Документ також пропонує обмежити право органів опіки визначати місце проживання дитини. Прийняти таке рішення вони зможуть тільки, якщо з цього питання у батьків немає конфлікту або підписаний нотаріально завірений договір.

Також чиновники не зможуть відмовляти батькам лише на тій підставі, що у нього немає «самостійного доходу». Не можна буде віддавати дітей тільки алкоголікам і наркоманам.

Презумпція невинності

Ще одна зміна встановлює умовне право того, з ким проживає дитина, самостійно приймати рішення щодо навчання і лікування дитини. Якщо інше не передбачено договором між батьками, а також якщо другий не оскаржив прийняте рішення «уповноваженого» батька, воно автоматично вважається законним.