64c82eb2d299ed3dd6556bb4687596771Головнокомандувачем канадської армії став етнічний українець, коріння якого — на Львівщині. Етнічний українець став головнокомандувачем армії Канади. Мова йде про Пола (Павла) Винника. Про це розповів посол Канади в Україні Роман Ващук у сюжеті UA: Львів Суспільне мовлення

Про призначення на посаду стало відомо 14 липня після привітання прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо на його офіційній сторінці в Twitter.

«Генерал-лейтенант Винник, онук українських поселенців зі Стрия (Альберта) узяв командування канадською армією», – підтвердив новину посол Канади в Україні Роман Ващук.

Дідусь Пола родом з села Поздмир у Радехівському районі, що на Львівщині.

Дослідила родовід сім’ї Винників до шостого коліна родичка Поля — Галина Савка.

Вона розповіла, що почала шукати свій родовід Винників з книжки-парастасника ще з 1820 року. Саме в ньому знайшла знайшла до 1712 року.

У рідне село Поль Винник приїжджав три роки тому.

Військову кар’єру почав у Військовому коледжі Роял Роадсу і Королівському військовому коледжі Канади. 1986-го Винник вступив до лав канадських військових інженерів.

1997-го став головнокомандувачем 1-го полку бойових інженерів в Едмонтоні. З 2004-го був командувачем першої групи тилового забезпечення, з березня 200-го – помічником командувача генерала Об’єднаного тимчасового управління безпеки в Афганістані.

2010-го Винника призначили командувачем Західного округу наземних військ. 2012-го – заступником командувача Армії Канади і головою Командування військової розвідки Канади. З липня 2014-гоу був головою Оборонної розвідки.