1 87855re 42enshot 1На горі Жупан в околицях Винників біля Львова археологи виявили предмети побуту трипільської культури: фрагмент амфори та іншого посуду, а також знаряддя праці.

Вік знайдених предметів перевищує 5000 років, а місце знахідки можна вважати крайньою західною точкою трипільської культури.
Як повідомив ZAXID.NET 20 липня археолог Дмитро Вертелецький, розкопки тривають близько трьох тижнів, але саму амфору відшукали 19 липня.

1 0952 445eenshot 1

«Збереглися лише фрагменти амфори. Проте вони достатньо добре збережені, тому, думаю, зможемо відновити її. На цих фрагментах орнаменти, притаманні виключно трипільській культурі, – сказав Дмитро Вертелецький. – Також тут є фрагменти іншого посуду та знаряддя праці. Це все ще потребує камеральної обробки та детального вивчення. Знахідки, які ми тут виявили, це орієнтовно 3200-3000 рр. до нашої ери».

За його словами, після обробки фрагменти амфори виставлять в експозиції місцевого краєзнавчого музею.

«Ця знахідка дуже важлива і доводить, що трипільці жили і на території Львівщини. Наразі це крайня західна точка трипільської культури», – додав Дмитро Вертелецький.

Також він повідомив, що ці розкопки проводять спільно археологи Інституту українознавства ім. Крип’якевича та Жешівського університету, а також представники Винниківського музею.

Додамо, що перші розкопки на горі Жупан поблизу Винників археологи проводили у 1980-х рр. Проте лише у 2016 році виявили докази існування тут трипільського поселення.

Довідка: Трипільська культура – це археологічна культура часів енеоліту, назва якої походить від назви села Трипілля на Київщині. Найбільшого розквіту ця культура набула з 5500 до 2750 рр до н.е. і є старішою за культури шумерів і давніх єгиптян. Розташовувалась вона між Карпатами та Дніпром на сучасних територіях України, Молдови та Румунії. Трипільська культура славиться розвиненим гончарством.