87 mainПостійний представник президента України в АР Крим Антон Коріневич вважає, що позиція з непостачанням води Північно-Кримським каналом є правильною. Про це він сказав в інтерв'ю "Сегодня", передає prm.ua.

"Мені здається, що це недоречно. Позиція щодо непостачання води Північно-Кримським каналом у Крим є правильною і вірною. Україна повинна застосовувати механізми, які має, для тиску на державу-окупанта. Для держави-окупанта це питання, безумовно, є важливим, тому що це, власне кажучи, господарська діяльність на території Криму. Але я не думаю, що найближчим часом ми отримаємо якісь зміни в цьому підході. Ми не можемо говорити про подачу води", - сказав Кориневич.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинили.

У Криму, незважаючи на запуск четвертої нитки російського енергомосту навесні 2016 року, тривають відключення світла. З грудня 2015 року в Крим припинила надходити електроенергія з материкової України через пошкодження електроопори в Херсонській області. Зараз Крим забезпечується за рахунок власної генерації, генераторних установок з Росії і через енергоміст з Кубані.

Колишній постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін заявляв, що припинення водопостачання в Крим — дієвий крок по деокупації півострову.

Як заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщенних осіб Юрій Гримчак, водопостачання з України повернеться до Криму одразу після звільнення півострову, проте це буде важко зробити, адже приладдя для постачання уже зіпсоване.