67303523 588925438301738 5230136350996430848 nУ понеділок, 29 липня у Львові відбулося засідання Львівського окружного адміністративного суду стосовно проведення досліджень на місцях масових розстрілів і поховань у Брюховичах. Про це повідомила адвокат Тетяна Могінська на своїй сторінці у Facebook.

" Ще одна пам’ятка має шанс на порятунок, завдяки рішенню суду. Усім відомо, що органи місцевого самоврядування вперто не зауважують, не знають та не хочуть знати про існування пам’яток на їх територіях. Таким чином, пам’ятки відчужуються, руйнуються, а в подальшому взагалі втрачаються.
Так, рішенням Львівського окружного адміністративного суду у справі № 1.380.2019.001904/10360/19 від 29.07.2019р. визнано протиправною бездіяльність Брюховицької селищної ради та зобов’язано провести дослідження об’єкта культурної спадщини«Місце масових розстрілів і поховань у місті Львів-Брюховичі Львівської області, вул. Незалежності України»." - йдеться у дописі.

"Засвідчуємо нашу повагу та висловлюємо подяку судді Львівського окружного адміністративного суду Мричко Наталії Іванівні за прийняття законного та справедливого рішення, що є вагомим внеском у збереженні історико-культурної спадщини." - повідомляє адвокат.

Нагадаємо, що під час ІІ Світової війни на Львівщині існувало три табори смерті, звідки масово вивозили на страту людей: «Шталаг - 328», Янівський концентраційний табір та Концтабір у Белжеці (Белз).

Як повідомляють очевидці, на залізничній станції, що на Клепарові євреїв садили в товарні вагони і везли на страту через смт. Брюховичі у місто Белз. Частину євреїв розстрілювали по дорозі за Брюховицьким вокзалом (вул. Незалежності) і закопували в братні могили.

В нас є свідчення очевидців, зафіксовані та нотаріально посвідчені, про те, що на даній території поводились масові розстріли євреїв, після яких ще кілька днів поспіль було чути стогін і рухалась земля. 

Дослідження цих трагічних подій Голокосту, в т.ч. території проводили: Науково-дослідний інститут геодезії і картографії Державного агентства земельних ресурсів України, судово-медичними експертами, археологами - Тімоті Флетчером та Чарльзом Енрайтом, науковцями Київського Національного університету ім. Т.Шевченка, а також фахівцями залученими Представництвом Американського об’єднання для євреїв колишнього Радянського Союзу, а також підтверджується матеріалами з архіву Конгресу США.