630 360 1501515710 1961За даними Міністерства соціальної політики, за кордоном працюють близько 3,2 млн українців. Найбільше українських заробітчан знаходиться в Польщі, Росії та Німеччині. При цьому близько 20% українців, які встигли довгостроково попрацювати за кордоном, вирішили більше ніколи туди не повертатися. Про це свідчать дані опитування, проведеного порталом "OLX Робота", пише Сьогодні.

Серед головних причин розчарування в заробітчанстві опитані виділили психологічний дискомфорт. Він пов'язаний з переїздом в іншу країну і розлукою з родиною та близькими.

Крім цього, багато хто не задоволений реальним рівнем заробітку, адже часто роботодавці платять менше, ніж обіцяють. Часто фактична зарплата не дотягує до тисячі доларів. Майже у третини респондентів зникла необхідність виїжджати на роботу за кордон повторно, оскільки вони почали заробляти достатньо в Україні.

Найчастіше українським трудовим мігрантам не подобається працювати в сферах будівництва, транспорту і виробництва.

Нагадаємо, українська промисловість продовжує відчувати дефіцит працівників через трудових мігрантів. Зокрема, машинобудуванню вистачає – кілька сотень тисяч людей і нікому збирати комбайни. Україна щорічно закуповує від півтора до 2 тисяч комбайнів і втрати від нестачі комбайнів на ринку України – від семи до 11 млн тонн зерна.