1 0 3881856 oУ Самборі, що на Львівщині, назріває релігійний скандал.

Про це повідомляє Традиція і порядок у Фейсбуці.

"У Самборі можливе зростання незгоди громади з ідеєю місцевої влади перенести освячені хрести з території масових захоронень християн

У м. Самбір (Львівщина) на території поруч із колишнім єврейським кладовищем – місце масових захоронень періоду більшовицької та нацистської окупацій. На цій території в різних місцях захоронені євреї, українці, поляки, роми… Є там і могили розстріляних нацистами членів ОУН, інших українських патріотів, які віддали життя за незалежність України. 
Представники єврейської громади спільно з місцевою владою задумали спорудити меморіальний парк із назвою «Пам’ятай», щоби вшанувати людей різних віровизнань та національностей. Але на якомусь етапі щось пішло не так. 

Представники єврейської сторони (до речі, як і всі понад десять років перед ідеєю створення меморіалу) почали наполягати на знятті і перенесенні трьох освячених хрестів, встановлених в пам’ять про захоронених там християн, в інше місце.

Поспішно цього робити не варто, бо можна лише наламати дров, а не дійти порозуміння. Натомість, місцева влада і представники єврейської сторони вже тихо від громади підписали протокол про так звану дорожню карту в питанні спорудження меморіалу, в якій йдеться про перенесення хрестів у визначене громадою місце.

Сама ж громада жодного місця не визначала, бо в неї ніхто про це не питав. Більше того, самбірчани такого кроку не розуміють, бо не бачили кінцевого проекту меморіалу. Про це свідчать звернення громади Самбора в поліцію, до голови Львівської ОДА п. М. Мальського, до Глав УГКЦ та ПЦУ, в ДБР. 

Тим часом, місцева влада сприяє будівельним роботам на згаданій території, які нещодавно розпочалися. Капітальне будівництво ведеться без проектно-кошторисної документації і, зрозуміло, рішення сесії міської ради. Натомість наявне лише рішення виконкому, а цього абсолютно недостатньо.

Для повноти картини треба відзначити, що представники єврейської сторони замість трьох хрестів збираються поставити пам’ятник лише на одному виявленому місці захоронення, де спочивають розстріляні нацистами в липні 1944 року бійці ОУН – УПА. І тут теж проблема, бо самбірчанам досі не показали ні ескіз цього пам’ятника, ні ймовірний напис на таблиці", - йдеться у повідомленні.