1 0 cor567ru0p tionЯкщо інформація викривача корупціонера буде правдивою, то йому належатиме винагорода до 10% завданого корупціонером збитку.

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні президентський проект закону про внесення змін до закону «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції (№ 1010). Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 283 народних депутатів із 401 зареєстрованого в сесійній залі.

Згідно із законопроектом, викривач — це фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є правдивою, повідомила про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших порушень закону «Про запобігання корупції» іншою особою. Повідомлення про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень може бути здійснене працівником відповідного органу без зазначення авторства (анонімно). Держава сприяє та заохочує викривачів повідомляти про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього закону усно та письмово, у тому числі через спеціальні телефонні лінії, офіційні веб-сайти, засоби електронного зв'язку, засоби масової інформації, журналістів, громадські об'єднання, професійні спілки тощо.