397909"Є певний успіх": голова МЗС України розповів про підсумки зустрічі у "нормандському форматі". Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко вважає, що Україна не повинна давати згоду на миротворчу операцію, поки не вичерпає інші шляхи виконання Мінських домовленостей, пише ТСН.

Про це він заявив у виступі на щорічному форумі "Ялтинської європейської стратегії" (YES).

Пристайко висловив сумнів у ефективності миротворчої місії. "Є дуже мало прикладів, коли миротворчі місії припиняли якісь конфлікти. Ми знаємо місії в Африці, які вже 50 років існують, а люди гинуть, попри присутність блакитних шоломів", - нагадав він. 

Водночас, голова МЗС не виключив можливість повернення до ідеї миротворців у разі, якщо Київ зайде в глухий кут із виконанням мінських угод без миротворців. "Якщо все інше провалиться, ми будемо вимушені просити міжнародну спільноту про миротворчу операцію у тому чи іншому форматі", - пояснив він.

На його думку, Україна має просити міжнародну спільноту про виконання обіцянки тиснути на Росію, аби вона припинила підтримувати військовий конфлікт на Донбасі.

"Мене дуже турбує, що ми використовуємо слова "творчий підхід", "заохочення" і найменше говоримо про те, як можна тиснути на Росію, щоб вона зробила те, чого ми хочемо. Ви ж уявляєте, наскільки це важко добитися того, щоб вони визнали свою участь у тому, що відбувається на місцях", - зауважив міністр.

Він також нагадав, що при обговоренні питання миротворчої місії слід мати на увазі, що вона навіть не була занесена до Мінських домовленостей і не є предметом переговорів у "нормандському форматі".