69619537 2467231563358329 5696106655838633984 nВчора, 22 вересня, о 22:14 до рятувальників надійшло повідомлення про потерпілого від укусу змії.

У місті Кам’янка-Бузька в приймальне відділення Кам’янка-Бузької центральної районної лікарні госпіталізували 55-річного місцевого жителя із діагнозом «укус змії лівої кисті».

За даними медиків стан потерпілого – середньої важкості. Потерпілого направлено в Львівську обласну клінічну лікарню для госпіталізації.

У МОЗ нагадують, що у разі укусу намагайтесь якнайшвидше потрапити до лікаря, щоби отримати необхідну допомогу. Якщо транспортування до лікарні вимагає певного часу, надайте домедичну допомогу постраждалому:

- Зберігайте спокій і стежте, щоби постраждалий менше рухався.
- Звільнійть уражену частину тіла від одягу, взуття, прикрас тощо
- На місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком.
- Дайте постраждалому воду - при усусі змії важливо багато пити.
- Якщо є аптечка, дайте постраждалому 1-2 таблетки ліків від алергії.
- При транспортуванні покладіть уражену кінцівку на підвищення.
- Якщо є така можливість, прикладіть до рани лід, обгорнутий у тканину.

Чого не варто робити при укусі змії:
- не намагайтесь обробляти рану додатково;
- не припікайте рану;
- не накладайте джгут;
- не висмоктуйте отруту: таким чином вірогідність зараження збільшується, до того ж небезпеці піддається й людина, у якої отрута опинилась у роті. Відсмоктувати отруту можна тільки у тому випадку, якщо в найближчі години неможливо отримати медичну допомогу.
- не вживайте алкоголь.

Найголовніша допомога для постраждалого – медична, тому якнайшвидше доправте постраждалого у лікарню. В Україні є антитоксин проти зміїної отрути. МОЗ уже затвердив розподіл антитоксину між регіонами. Нагадаємо, 1500 доз антитоксину проти зміїної отрути Україна отримала від Посольства Індії у якості гуманітарної допомоги. Ці ліки мають сертифікат якості GMP.