1 0 132 2Національне бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами в серпні 2019 року зафіксувало 9 випадків зіткнень птахів із літаками українських та іноземних авіакомпаній. При цьому 8 із 9 небезпечних випадків сталися на авіаррейсах до Львова або зі Львова.

Про це пише Львівський портал, посилаючись на Avianews.

Авіаційні інциденти, що відбулися в серпні 2019 року з птахами і літаками іноземних авіакомпаній в повітряному просторі України: 1 серпня 2019 року о 10:59 під час виконання рейсу WZZ 1843 по маршруту Вроцлав–Львів на літаку Airbus A320 HA-LYI авіакомпанії Wizz Air Hungary капітан судна доповів диспетчеру про зіткнення з птахом при заході на посадку. Під час післяпольотного огляду виявлено сліди зіткнення з пернатим (пляма крові), із залишками пір'я на предкрилці лівого напівкрила. Пошкодження повітряного судна не виявлені. Після огляду полоси знайдена тушка ластівки сільської в районі рульової доріжки (РД) 5.

6 серпня 2019 року</strong> о 21:49 під час виконання рейсу THY 0443 за маршрутом Стамбул-Львів на літаку Boeing 737 TC-JVN, авіакомпанії Turkish Airlinesк судна доповів диспетчеру про зіткнення з птахом при заході на посадку. Під час післяльотного огляду виявлено сліди зіткнення з птахом (подовжена пляма крові на правому лобовому склі кабіни пілотів) без пошкодження. При огляді повітряного судна інші сліди зіткнень не виявлені. При огляді ВПС залишки птахів і сторонніх предметів не виявлено.

8 серпня 2019 року об 11:11 під час виконання рейсу WZZ 1844 по маршруту Львів – Вроцлав на літаку Airbus A320 HA-LPZ авіакомпанії Wizz Air Hungary після зльоту під час набору висоти капітан літака доповів диспетчеру про можливе зіткнення з одиночної дрібної птахом на етапі початкового набору висоти і прийняв рішенняп пропродовження польоту до аеродрому призначення. При огляді ВПП знайдені останки птиці (сільська ластівка).

17 серпня 2019 року о 05:45 під час виконання рейсу RYR 5438 за маршрутом Дюссельдорф–Львів на літаку Boeing 737 EI-FTW авіакомпанії Ryanair (Ірландія) при проведенні післяполітного огляду виявлено сліди зіткнення з птахом (пляма крові приблизно 7х4 см і незначні залишки пухових пір&#8217;я у верхній частині зовнішнього капота двигуна №1), без пошкодження повітряного судна. Інші сліди зіткнень не виявлені. Після огляду ВПС останки птахів і сторонні предмети не виявлені.

19 серпня 2019 року о 06:30 під час виконання рейсу WZZ 6769 за маршрутом Львів-Берлін на літаку Airbus A320 HA-LPZ авіакомпанії Wizz Air Hungary після зльоту і набору висоти екіпаж доповів диспетчеру про можливе зіткнення з одним дрібним птахом на етапі початкового набору висоти і прийняв рішення про продовження польоту в аеропорт призначення. При огляді ВПП виявлені останки птиці (сільська ластівка).

19 серпня 2019 року</strong> о 6:53 під час виконання рейсу EPN 223 за маршрутом Мілан-Львів на літаку Airbus A320 EI-GCC авіакомпанії Ernest Airlines (Італія) під час проведенняо післяполітного огляду виявлено сліди зіткнення з птахом на передній кромці лівої частини стабілізатора) без пошкодження повітряного судна. При огляді ВПС залишків птахів і сторонніх предметів не виявлено.

22 серпня 2019 року о 09:15 під час виконання рейсу WZZ 1296 за маршрутом Львів-Катовіце на літаку Airbus A320 HA-LPТ авіакомпанії Wizz Air Hungary під час набору висоти екіпаж доповів диспетчеру про можливе зіткнення з дрібним птахом на етапі злету і прийняте рішення про продовження польоту в аеропорт призначення. Проведено огляд ВПС, виявлені останки птиці (сільська ластівка).

28 серпня 2019 року о 20:36 під час виконання рейсу ERN 237 за маршрутом Рим-Львів на літаку Boeing 737-300 SX-LWA авіакомпанії LUMIWINGS (Італія) під час післяполітного огляду виявлено сліди зіткнення з птахом на правому лобовому склі кабіни пілотів. Проведено огляд ВПС, останки птахів не виявлені.

Єдиний випадок зіткнення літака із птахами, який стався у серпні не у Львові, відбувся у Харкові. Зокрема, 29 серпня 2019 року літак авіакомпанії Wizz Air Hungary зіткнувся із птахом при здійсненні рейсу Відень-Харків.

Як повідомлялось раніше, у березні 2018 року у Львові заговорили про купи сміття на вул. Північній, де перевізник «АВЕ Львів» облаштував свою сміттєперевантажувальну станцію, яка діє неподалік злітної смуги. На сполох забили й екологи, які заговорили про те, що ця станція створює небезпеку повітряному руху в районі злету та посадки літаків в аеропорту ім. Д. Галицького.