1a1c7a0ba8794f499343f3710b15a9ab XLВпродовж 2016-2018 на Львівщині офіційно зафіксували 18 випадків отруєння грибами, із якими люди зверталися до лікарів. 

Про це розповіли у Львівському обласному лабораторному центрі МОЗ України.

Загалом за останні три роки постраждало 34 особи. Серед них 6 випадків виявились смертельними. Зокрема, через отруєння грабами померла дитина віком 1 рік і 4 місяці.

«Головним принципом як лікарської, так і долікарської медичної допомоги при отруєнні грибами є видалення токсину, що не всмоктався.

Найкраща профілактика отруєння грибами – відмовитись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі і споживати штучно вирощені печериці та гливи, які продаються у магазинах», – кажуть медики.

Більшість отруєнь спричинені, як правило, вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони), що помилково сприймаються за їстівні та умовно-їстівні гриби (при розламуванні ви-діляють молочковий сік – дощовики, чорнильний гриб, сморчки та інші) – внаслідок невмілої або неправильної кулінарної їх обробки. Проте спостерігається чимало ви-падків отруєнь їстівними грибами, що є підставою вважати причинами отруєнь й інші фактори (місце збирання грибів, вік грибів тощо). Найнебезпечнішим грибом вва-жається бліда поганка та її різновиди, при отруєнні її токсинами реєструється до 99% летальності потерпілих.

На сьогодні не існує ефективного способу, щоб відрізнити отруйні гриби від хо-роших їстівних грибів. Однак, незважаючи на це, протягом століть люди через свої смакові пристрасті піддають себе такому смертельному ризику. Загрозу для здоров'я становить не тільки вживання в їжу отруйних грибів, але також і їстівних грибів, які були неправильно приготовлені. Це буває у випадках, коли для приготування викори-стовують старі перезрілі або після тривалого зберігання гриби. Гриби належать до про-дуктів, що швидко псуються, а тому переробляти їх треба, як правило, в день збирання. Це повя’зано з тим, що гриби є добрим поживним середовищем для розвитку мікроор-ганізмів, в тому числі і хвороботворних. При вживанні таких грибів, особливо якщо вони приготовлені з порушенням правил кулінарної обробки та недотриманням правил зберігання, розвиваються токсикоінфекції, серед яких слід виділити випадки ботулізму.

Якщо все таки вирушаєте у ліс по гриби, необхідно знати наступне:

- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;

- збирайте губчасті гриби – «білі», «бабки», «моховики» тощо – від них найменше

отруєнь;

- зібрані гриби ще раз ретельно перевірте: якщо гриб викликає хоч найменший сумнів

або старий – краще його позбудьтеся;

- перед приготуванням страв гриби необхідно добре промити і обов'язково відварити у

підсоленій воді протягом 10-15 хвилин, а перед сушінням – обтерти вологою

тканиною;

- ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів з

використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові;

- страви з грибів необхідно зберігати на холоді в емальованому посуді, але не більше

ніж 24 години;

- не вживайте сирих дикорослих грибів;

- не давайте страв з грибів дітям;

- не варто вживати гриби вагітним і матерям, що годують дітей грудьми.