e0fbac51eb7653247a61a842d78ebd1bУ Львові вимагають оголошення територій смт. Брюховичі курортом загальнодержавного значення. Про це йдеться у петиції на сайті ЄСМП.

Авторка петиції Ярина Остапик нагадує, що статус Брюхович, як курорту, був підтверджений на законодавчому рівні до 2017р.

Vid na likuvalniy zaklad
Вид на лікувальний заклад в Брюховичах. Фото початку 20 ст.
"Брюховичі володіють великим рекреаційним потенціалом, в тому числі унікальними та особливо цінними лікувальними ресурсами - джерелами термальних вод, наявність яких дозволяє територіям селища законодавчо закріпити статус курорту загальнодержавного значення. На території селища розташований лісовий заказник, парк пам’ятка садово-паркового мистецтва, лікувальні заклади та велика кількість об’єктів рекреаційного та оздоровчого призначення. Більшість території селища вкрита сосновим лісом, що створює унікальний мікроклімат для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань, органів дихання.

На жаль, значна частина територій та оздоровчих об’єктів Брюхович (дитячі табори, санаторії, бази відпочинку) в останні роки втратила статус рекреаційного та оздоровчого призначення: зелені насадження вирубуються, а на вказаних територіях здійснюється або запланована житлова забудова. Забудова запланована також на територіях, які потенційно можуть володіти джерелами термальних вод.

Оголошення території Брюхович курортом дозволить використовувати природні ресурси, зокрема термальні води, унікальний ландшафт, мікроклімат та рекреаційні території з максимальною користю для потреб оздоровлення великої кількості людей та запобігти знищенню рекреаційних об’єктів.
Оголошення статусу курорту для Брюхович також підніме туристичний статус Львова, сприятиме залученню інвестицій у рекреаційну сферу та сферу обслуговування.

Петицією пропонується розпочати процедуру оголошення селища міського типу Брюховичі курортом загальнодержавного значення та здійснити розробку Клопотання про оголошення селища міського типу Брюховичі курортом загальнодержавного значення", - йдеться у ініціативі.

До кінця збору підписів залишилось 56 днів. Якщо петиція збере 500 голосів  - її розглянуть у міськраді.