9878ew9e8r7rtСлужба безпеки України встановила осіб, які електронною поштою надсилали погрози Генконсульству Республіки Польща у Львові від імені місцевих журналістів.

Оперативники спецслужби встановили, що погрози здійснювали двоє львів’ян, які займаються протиправним виготовленням польських документів для громадян України. Вони оформлювали замовникам «Карту Поляка» на підставі фальшивих довідок про участь громадян України у діяльності організацій польської національної меншини.

Після оприлюднення місцевими інформаційними агенціями - "НТА" та "Вголос" матеріалів, які викривають незаконний механізм, зловмисники вирішили помститися журналісту. Вони зареєстрували електронну скриньку, з якої у Генконсульство та у польську громаду Львова почали надходити погрози нібито від імені автора журналістських розслідувань.

81949248 2652768308091822 8495449456131440640 oУ ході обшуків, проведених у помешканні фігурантів справи, правоохоронці виявили ноутбук, мобільні телефони, банківські картки та понад 30 тисяч євро. У ноутбуці зловмисників співробітники Служби виявили докази, що саме на ньому готували і надсилали лист від імені журналіста, з погрозами на адресу польського Генконсульства. На ПК зберігалися й нові листи з погрозами, зокрема, безпосередньо консулу Республіки Польща у Львові.

Наразі тривають слідчо-оперативні дії для встановлення всіх осіб, причетних до протиправної діяльності за ч. 2 ст 129 (погроза вбивством) Кримінального кодексу України.

Обшуки проводились спільно зі слідчими Поліції Львівської області під процесуальним керівництво Львівської місцевої прокуратури № 1.

Нагадаємо, стало відомо, що погрози життю і здоров’ю польському консулу надходили з фейкового поштового акаунту Gmail, який зареєстрували від імені львівського журналіста Романа Гурського. Незадовго до цього Роман Гурський опублікував статтю про аферистів, які за гроші знаходять «польське коріння» і допомагають виготовляти Карту поляка. В матеріалі журналіста йшлося про матір з сином – Світлану Саган та Сергія Копитка, які в Інтернеті і соціальних мережах зокрема розміщували інформацію про надання послуг з підготовки документів на виготовлення Карти поляка.

Після цього Роману Гурському почали надходити погрози з телефонів, які безпосередньо були вказані на сторінці Світлани Саган у соціальних мережах. Окрім того, особистий телефон журналіста зловмисники розмістили на різноманітних сайтах оголошень з продажу автомобілів, нерухомості і навіть від його імені залишили заявку на сайті Нацгвардії України. Зловмисники також надсилали погрози від імені Романа Гурського голові польського культурно-освітнього центру «Білий орел» в Західній Україні.

Усі факти погроз як самому Роману Гурському, так і погрози іншим особам начебто від його імені в коментарі "Львівському порталу" підтвердив сам журналіст. Про те, що від нього надсилали погрози консулу Польщі, Роман Гурський дізнався вже від правоохоронців.

Очевидно, що йдеться про одних і тих же осіб, про яких писав Роман Гурський у своєму матеріалі, і в помешканні яких 11 січня правоохоронці проводили обшуки у справі про погрози життю та здоров’ю консулу Республіки Польща у Львові.

Зазначимо, що зараз існує чимало організацій та людей, які пропонують платні послуги посередників для виготовлення документів на отримання Карти поляка.

Карта поляка – документ, який підтверджує приналежність особи до польського народу поза межами історичної батьківщини і відкриває для людини низку привілей, якими користуються громадяни Польщі.