1 0 65550d2efbbbffda021640c1804c3389
Фото ілюстративне
Українці провели минулий рік з оптимістичними очікуваннями від року прийдешнього. А головними подіями року вважають парламентські та президентські вибори, визволення полонених, нормандську зустріч, отримання Томосу, розведення військ на Донбасі  і впровадження ринку землі.

Такими є результати загальнонаціонального дослідження фонду «Демократичні ініціативи» спільно з Центром Разумкова, пише Польське радіо.

Українці завжди демонстрували сподівання на краще, але воно зазвичай було в парі з тривогою за майбутнє. Натомість 2019 року до надій долучилася не тривога, а оптимізм, зазначила директорка Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна:

– Провідна емоція – 56 відсотків – це надія, а на другому місці оптимізм – 38 відсотків. Тривога теж виражена – 26 відсотків, але оптимізм її переміг. Ще позитивно, що в першу чергу люди вважають себе громадянами України – 75 відсотків. Місцева ідентифікація, це в першу чергу мешканець області чи регіону, становить лише 16 відсотків і це характерно для всіх частин України. Прихильників вступу до Європейського Союзу 64 відсотки. Раніше стабільно було 50 і ще кілька. Зросла підтримка вступу до НАТО – 51 відсоток, а позаблоковий статус України підтримують лише 26 відсотків. В позитивному балансі силові армійські структури. Державна прикордонна служба – +28 відсотків, Державна служба з надзвичайних ситуацій – 23 відсотки, Нацгвардія – +31 відсоток. Громадські організацій мають позитивний баланс довіри в 16 відсотків. ЗМІ України також мають позитивний баланс довіри в 15 плюс. А от в ЗМІ Росії негативний баланс довіри – мінус 74 відсотки. Їм в Україні не довіряють.