98239284934Документальна стрічка «Земля блакитна, ніби апельсин» Ірини Цілик отримала нагороду престижного кінофестивалю "Sundance". Це перша в історії стрічка українського режисера, яка була представлена на цьому фестивалі, повідомляє Детектор медіа.

Про перемогу Ірини Цілик в номінації «Краща режисура документального фільму» напсали на сторінці кінофестивалю у Twitter.

«Земля блакитна, ніби апельсин» - дебют режисерки в повнометражному кіно. Саме американському фестивалі незалежного кіно "Sundance" відбулася світова прем'єра її фільму.

74d26d8ce604c06f6bfd6b9b7a4a51d7af1c6f81
вручення нагороди
Фільм «Земля блакитна, ніби апельсин» розповідає про сім'ю, яка живе в «червоній зоні» Донбасу, де військові дії тривають вже шостий рік. Долаючи щоденні травми існування в прифронтовій зоні, Анна і її четверо дітей знімають разом аматорський фільм про своє життя в досить сюрреалістичних обставин.

Документалка також візьме участь в конкурсній програмі Generation ювілейного 70-го Берлінського міжнародного кінофестивалю. За словами режисерки, після усіх фестивалів стрічку зможуть показати в Україні.

"Взагалі-то, навіть потрапити туди, на чи не найпрестижніший у світі фестиваль незалежного кіно, із своєю першою документальною повнометражкою, - це вже круто до неймовірности й привід тішитися за українське кіно. Ніколи ще нас там не стояло, це взагалі презентація Попелюшки на балу! А отримати Directing Award, та ще й за фільм про нинішню війну (знятий у Красногорівці, про родину, що живе під обстрілами), - то вже щось геть із розряду чарівних казок!!! І завдяки Ірі Цілик весь кіносвіт, звернений зараз поглядами на Санденс, уже побачив: все буде Україна!", - привітала режисерку письменниця Оксана Забужко.

214

E93F3EBC 3A0F 4E75 904E 2CB7F36409BC w1023 r1 s
Режисерка Ірина Цілик за роботою (фото з офіційної сторінки фільму «Земля блакитна, ніби апельсин»)